La Biblioteca Gabriel García Márquez obté el Premi Ciutat de Barcelona d'Arquitectura

Premis Ciutat de Barcelona. L'estudi Suma Arquitectura ha estat guardonat amb la màxima distinció de Barcelona pel magnífic disseny de la Biblioteca Gabriel García Márquez

Els jurats dels Premis Ciutat de Barcelona 2022 han fet públics els seus veredictes en les categories d’Arquitectura, urbanisme i disseny, d’Educació, i de Cultures populars i comunitàries. Els guardons es lliuraran el 15 de febrer en una cerimònia al Saló de Cent.

L’estudi Suma Arquitectura ha estat guardonat amb la màxima distinció de Barcelona pel magnífic disseny de la Biblioteca Gabriel García Márquez, equipament de Sant Martí de Provençals, cridat a convertir-se en un node social i cívic del barri.

El jurat integrat per: Kathrin Golda-Pongratz (presidenta), Pau de Solà-Morales, Ariadna Parreu, Eva Franch i Oscar Guayabero, ha acordat per unanimitat atorgar el Premi Ciutat de Barcelona d’Arquitectura, urbanisme i disseny a Suma Arquitectura -Elena Orte i Guillermo Sevillano-, arquitectes de la biblioteca. Han valorat que el projecte resol els aspectes materials, ambientals, espacials i urbans d’un programa bibliotecari complex i innovador, que dona un servei social, cultural i educatiu al barri més enllà de les tipologies habituals. L’edifici proporciona un refugi climàtic i un espai referencial i icònic, amb una materialitat que representa els valors d’una ciutat sostenible i oberta a la lectura i la cultura. L’execució del projecte destaca les experiències hàptiques i sensorials, i crea un espai íntim i pròxim que ens convida a repensar el futur de les biblioteques.

La Biblioteca Gabriel García Márquez (del Treball, 219), inaugurada el passat mes de maig de 2022, és un edifici d’estructura de fusta vista de quatre plantes amb una superfície útil de 3.318 m². Totes les plantes s’obren cap a un pati triangular interior que permet fer arribar la llum natural fins a la planta inferior i connectar tots els nivells amb l’escala que discorre des de la planta sota rasant fins a la planta superior. Una de les principals novetats d’aquest equipament és que disposa d’un estudi de ràdio. En aquest espai s’hi impulsa Ràdio Maconda, la ràdio de Biblioteques de Barcelona que forma part de la plataforma de la Xarxa de Ràdios Comunitàries de Barcelona (XRCB).

La biblioteca porta el nom de Gabriel García Márquez, escriptor i periodista que va guanyar el Premi Nobel de Literatura l’any 1982, i està especialitzada en literatura llatinoamericana.
La relació de Barcelona amb els autors llatinoamericans és llarga i fructífera, especialment des que els principals escriptors del moviment literari conegut com el Boom s’hi instal·laren, entre les dècades de 1960 i 1973, amb el suport de l’agent literària Carme Balcells. Més enllà del fons bibliogràfic, la biblioteca aspira a convertir-se en un centre d’irradiació de la cultura llatinoamericana a través d’activitats de difusió i promoció fruit de l’estreta relació que Biblioteques de Barcelona manté amb Casa Amèrica Catalunya.