Biblioteca Trinitat Vella - José Barbero

Biblioteca Trinitat Vella - José Barbero

Celebrem el Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència

L’11 de febrer se celebra arreu del món el Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència. A Biblioteques de Barcelona també ho celebrem amb una programació especial d'activitats per a totes les edats.

..
06/02/2025 - 15:12 h

L’11 de febrer se celebra arreu del món el Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència.
L’Assemblea General de les Nacions Unides va declarar aquesta diada en reconeixement del paper clau de les dones en la comunitat científica i la tecnologia. El seu objectiu és el de visibilitzar les dones i les nenes del món STEAM (de les sigles angleses de Ciència, Tecnologia, Enginyeria, Art i Matemàtiques), facilitar l’accés a l’educació i avançar cap a la igualtat en aquest àmbit.

Biblioteques de Barcelona s’uneix a aquesta celebració amb una sèrie d’accions i activitats, que inclouen tallers, xerrades, recomanacions i altres propostes!

Amb motiu d’aquesta efemèride, inaugurem un nou Espai STEAM a la B. El Carmel – Juan Marsé amb una activitat oberta per a infants (a partir de 6 anys) i famílies:
L’autòmat pintor
Dijous 13 de febrer, a les 17.30 h
Has sentit mai a parlar dels autòmats? Podries construir-ne un amb materials quotidians? Crearem el nostre autòmat, pintor, que funcionarà gràcies a un circuit elèctric que construirem.A càrrec de l’Associació Explorium
Més informació

#EstàsON
Continuant amb la celebració Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència, programem gairebé una vintena de sessions de dos tallers especials #EstàsON:
EstàsON. Hipatia, la primera científica (6-8 anys)
Més informació i inscripcions

EstàsON. Ciència i dona (9-12 anys)
Més informació i inscripcions

#EstàsON: Biblioteques de Barcelona i Barcelona Activa ofereixen una programació que té com a objectiu fomentar l’interès per la ciència i la tecnologia en els infants i joves d’entre 6 i 12 anys. Descobreix tots els tallers que actualment s’organitzen. Inscripcions obertes!
Més informació

Cicle Visions de la ciència. L’àtom i els secrets quàntics
Coneixes el cicle Visions de la Ciència? En aquesta nova edició, amb motiu de l’Any Internacional de la Quàntica, aquest cicle de xerrades ens portarà des dels inicis de la teoria atòmica fins a les aplicacions més modernes de la física quàntica.

A la sessió del 17 de febrer, a les 18.30 h, a la B. Vila de Gràcia – Rosa M. Arquimbau, Pilar González Duarte, catedràtica jubilada de Química Inorgànica de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i membre de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), ens parlarà de la teoria atòmica proposada per Dalton l’any 1808, una contribució fonamental per al naixement de la química com a ciència.
Consulta la resta de sessions del cicle!
Més informació


Et recomanem…
La B. Sagrada Família – Josep M. Ainaud de Lasarte està especialitzada en ciència. En aquesta biblioteca hi trobaràs el Bibliolab Ciència, un espai de divulgació científica de referència a la ciutat de Barcelona, així com el centre d’interès d’il·lustració científica.

Al BIbliolab, el 12 de febrer, a les 17.30 h, organitzen una sessió de Ciència en família. Sota el títol “Geodes i el Mètode Científic”, nens i nenes d’entre 6 i 9 anys descobriran quin mètode segueixen les científiques i científics. Activitat amb inscripció prèvia.
Més informació i inscripcions

La biblioteca també organitza un club de lectura de ciència, conduït per Bibiana Bonmatí, llicenciada en Física i màster en Comunicació Científica. En aquest club els participants aprofundeixen en diversos temes científics mitjançant la lectura d’una selecció de llibres que inclou tant obres conegudes de la literatura com llibres de divulgació.
Més informació

El programa “Molècules” de Ràdio Maconda
Un pòdcast on es convida a científics i científiques que divulguen les seves tasques a través de llibres, per tal d’aprofundir sobre alguna àrea concreta de les seves investigacions. Recupera la visita de les científiques Gemma Marfany i Laura Lechuga al programa:

L’efecte CSI i la genètica forense en el segle XXI amb Gemma Marfany

Una científica saltant tanques amb Laura Lechuga


I més recomanacions…
la Guia de lectura, elaborada per la B. Horta – Can Mariner. Una selecció d’obres que combaten els prejudicis i els estereotips de gènere que mantenen a nenes i dones allunyades de la ciència. Així mateix, la guia ret homenatge a científiques de renom i a d’altres que, tot i no ser tan conegudes, també són un exemple de lluita i superació.