Biblioteca Trinitat Vella - José Barbero
Biblioteca Trinitat Vella - José Barbero
Crònica Barcelona. Jornades obertes de debat i diàleg sobre periodisme, democràcia i drets humans
Del 17 al 22 de març, a la Biblioteca Gabriel García Márquez, es durà a terme "Crónica Barcelona", un projecte de Biblioteques de Barcelona i la Fundación Gabo.

Taller: Narrar Barcelona des de la mirada de Gabo
Del 17 al 21 de març de 2025
Biblioteca Gabriel García Márquez
Taller sobre expressions culturals dirigit pel periodista Juan Villoro amb la col·laboració de l’expert Xavi Ayén.
El taller es durà a terme del 17 al 21 de març, de 10 a 18 h, a la Biblioteca Gabriel García Márquez, i s’emmarca en el marc de les activitats de “De 10 a 100”, programa que commemora el llegat de Gabriel García Márquez pel centenari del seu naixement.
El periodista Robert Mur (corresponsal de La Vanguardia a Amèrica Llatina del 2004 al 2021) serà l’encarregat de la relatoria del taller.
Organitzat per Biblioteques de Barcelona i la Fundación Gabo.
Hi col·laboren: Ministerio de las Culturas, las Artes y los Saberes, mitjançant la Biblioteca Nacional de Colombia, en aliança amb CAF.
Jornades obertes de debat i diàleg sobre periodisme, democràcia i drets humans
Del 21 al 22 de març de 2025
Del rastre de Gabriel García Márquez a Barcelona a “Gabo: ampliar la mirada”
Divendres 21 de març, 18.30 h
Biblioteca Gabriel García Márquez
Modera: Daniel Marquínez
L’escriptor mexicà Juan Villoro, periodista convidat a impartir el taller de “Crónica Barcelona” a la Biblioteca Gabriel García Márquez; el periodista Xavi Ayén, autor d’Aquellos años del boom (RBA, 2014) i Pilar Calderón, que formà part del grup de periodistes que amb Gabriel García Márquez va adquirir la Revista Combia, conversaran sobre l’estret vincle de l’escriptor català i la capital catalana.
El diàleg girarà entorn els vincles culturals que Gabo va trobar a la ciutat, la influència de les traduccions catalanes l’autors com Tísner, i la seva connexió amb la Gauche Divine i l’esquerra dels anys 70, així com la inspiració de la Barcelona de l’època per altres obres com El otoño del patriarca.
Ruta literària sobre Gabo
Dissabte 22 de març, 11 h
Barri de Sarrià
Cost: 15 (12 € amb el carnet de Biblioteques de Barcelona – Codi: BibliotequesBCN- i Amic de la Casa Amèrica Catalunya – Codi: AmigoRuta)
Inscripcions
Ruta recomanada per a majors de 16 anys.
Casa Amèrica Catalunya proposa un passeig pel barri de Sarrià, la zona de la ciutat on més anys va viure el Premi Nobel de Literatura Gabriel García Márquez durant la seva residència a la capital catalana (1967-1975). En aquesta ruta que inclou elements sensorials, coneixerem detalls de l´univers creatiu de Gabo i ens aproparem al context cultural de l´època i a les amistats que va teixir amb altres escriptors, artistes i intel·lectuals. Una ruta que ens remunta a la Barcelona dels anys 60 i 70 com a epicentre mundial del llibre i al cor del moviment literari conegut com el boom llatinoamericà.
La ruta és guiada per la historiadora mexicana Alma Reza i l’actor colombià William Arunategui.
Més informació: Casa Amèrica Catalunya
Escenaris de la crònica periodística: de la creativitat al compromís
Dissabte 22 de març, 18 h
Biblioteca Gabriel García Márquez
Modera: Albert Lladó
Gabriel García Márquez sempre va trobar en el periodisme una forma de compromís amb la realitat. L’autor colombià defensava que “el desafiament més gran és la insuficiència dels recursos convencionals per a fer creïble la nostra vida”.
Les periodistes Olga Merino, autora de Cinco inviernos (Alfaguara, 2022) i Txell Feixas, autora de Dones Valentes (Ara Llibres, 2020), i amb una llarga trajectòria com a corresponsals, reflexionaran sobre com el periodisme respon a la urgència de representar aquesta realitat a través de diversos formats. I mostrant, com creia Gabo, que la creativitat no és un luxe, sinó una eina essencial per a fer tangible i creïble una història que, d’una altra manera, semblaria inconcebible.
Quin tipus de periodisme necessita la democràcia?
Dissabte 22 de març, 19 h
Biblioteca Gabriel García Márquez
Modera: Albert Lladó
Davant els molts desafiaments de l’actualitat, amb l’apogeu tan dels discursos d’odi com de les fake news, i inspirats per la idea de García Márquez sobre la necessària “segona oportunitat de les estirps condemnades a cent anys de soledat”, aquesta conversa entre el filòsof i periodista Josep Ramoneda, autor de Poder i llibertat (Edicions 62, 2024) i la investigadora i periodista Eileen Truax, autora d’ El muro ya no existe. Las puertas cerradas de Estados Unidos (HarperColins, 2019), analitzaran el tipus de periodisme necessari per a sostenir la democràcia, el paper de la cultura en la defensa dels drets socials, la representació de les persones emigrants en els mitjans de comunicació, i la influència de la geopolítica actual en la construcció de societats més justes.