Accessibilitat TIC

Cinc biblioteques de Barcelona participen en el projecte d'accessibilitat TIC per a persones amb diversitat funcional. Un projecte que té com a objectius principals: avançar en la supressió de les barreres físiques, comunicatives i digitals en equipaments comunitaris i promoure la igualtat d'oportunitats en l'ús de les TIC com a via per incrementar les oportunitats d'inclusió i participació de les persones amb diversitat funcional.

Així, les cinc biblioteques que hi participen ofereixen diferents dispositius i programari per facilitar l'accés a les noves tecnologies a persones amb diversitat funcional als Espais Multimèdia. Les biblioteques disposaran de mitjans alternatius o complementaris per a l'accés als ordinadors. Entre d'altres elements estaran disponibles: pantalles de grans dimensions i dispositius alternatius al ratolins, com palanques de control (joysticks) i commutadors.

És un projecte de Biblioteques de Barcelona i la Fundació Desenvolupament Comunitari, amb el suport de l'Institut Municipal de Persones amb Discapacitat i el patrocini de la Fundación Vodafone.

Les biblioteques que formen part del projecte són:

No sempre tots els materials estan instal·lats, us recomanem que aviseu la biblioteca amb antelació si els voleu utilitzar.

Quin equipament hi trobareu?

Alternatives al teclat

Teclat amb tecles de mida gran per facilitar-ne la pulsació, més visual, comprensible i usable

Teclat amb tecles molt petites per poder-lo utilitzar amb una sola mà

Carcassa que permet prémer una tecla sense pressionar-ne d'altres. Ofereix més precisió evitant prémer dues tecles a la vegada o escollir una tecla no desitjada

Alternatives al ratolí

Ratolí dissenyat especialment per a persones amb discapacitat motora a les mans, més comprensible, resistent i ajustable a les característiques dels usuaris. Es pot utilitzar amb els dits o amb el palmell de la mà, sense que sigui necessari el moviment dels dits

Diverses modalitats i configuracions de palanques de control per adaptar-se a les funcionalitats i modalitats dels usuaris.

Alternativa usable, resistent i comprensible als botons del ratolí

Pantalla que ofereix la possibilitat d'interacció tàctil, més intuïtiva i directa

Complements per a l'accessibilitat visual

Programari amb funcions de lupa i configurador de les propietats visuals de l'ordinador.

Programari lector de pantalla, complement de la línia braille

Dispositiu que dóna accés a la informació visual per mitjà de braille i possibilita diverses configuracions per a la navegació

Programa de comunicació alternativa i augmentativa que converteix l'ordinador en un comunicador dinàmic mixt amb pictogrames i text per a persones amb dificultats de comunicació.

Programari amb diferents jocs i activitats per aprendre a interactuar amb l'ordinador i els diversos perifèrics.