Construint la pau

Més enllà de l'absència de violència

Del 4 al 25 de maig de 2023

Cicle que dona una visió actual de la diversitat de violències que s’afronten en el dia a dia (directes, culturals, estructurals) i una perspectiva de com es poden gestionar des de diferents àmbits d’actuació per avançar cap a una pau completa. Realitzat des de l’Institut Català Internacional per la Pau, una entitat pública i independent que té la finalitat de promoure la cultura de la pau en la societat catalana i en l’àmbit internacional.

Cicle coorganitzat amb l'Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

Conviure en la diferència
Dijous 4 de maig,  a les 18.30 h, a la Biblioteca Guinardó – Mercè Rodoreda. A càrrec de Pablo Aguiar, tècnic de l’àrea "Diàleg social i polític" de l’ICIP.
Els conflictes formen part de la naturalesa humana i quan els gestionem de forma constructiva afavoreixen el progrés social. Però quan no els reconeixem i no els tractem com a tals poden afectar la convivència. Això passa, per exemple, quan un sector de la població nega la legitimitat d’un altre perquè pensa diferent. La polarització es torna tòxica i entrem en una dinàmica de blanc i negre, de nosaltres contra ells. Per fer-hi front, el diàleg esdevé essencial, i també l’estratègia de la cura: curiositat per les idees divergents, respecte per qui pensa diferent, i autocrítica, perquè ningú té la veritat absoluta.  

Com s’acaben les guerres?  
Dilluns 8 de maig,  a les 18.30 h, a la Biblioteca Poble–sec – Francesc Boix. A càrrec de Jordi Urgell, sostdirector i investigador de l’Escola de Cultura de Pau de la UAB.
Després de la Segona Guerra Mundial es va crear l’Organització de les Nacions Unides amb el propòsit de posar fi a les guerres. Des de llavors s’han acabat molts conflictes armats, però constantment n’apareixen de nous, com és el cas actual de la invasió russa a Ucraïna. La guerra és, llavors, inherent a la humanitat? Analitzarem com s’acaben les guerres i què podem fer perquè no en comencin de noves.   
 
Violències més enllà de les guerres
Dijous 18 de maig,  a les 18.30 h, a la Biblioteca Gabriel García Márquez. A càrrec de Sabina Puig, tècnica de l’àrea "Violències fora de contextos bèl•lics" de l’ICIP 
Les xifres mundials de morts violentes són més altes en territoris sense guerres declarades que en llocs on hi ha un conflicte armat obert. Ciutats i regions de l’Amèrica Llatina encapçalen actualment el rànquing d’homicidis, i aquests són la punta de l’iceberg d’un ampli ventall de violències, estructurals i culturals. Països com Mèxic, Colòmbia, Brasil, Hondures o El Salvador pateixen un entramat de violències, amb múltiples actors, que inclouen sovint la mateixa institucionalitat. De quines violències parlem i com podem fer-hi front des d’una òptica de construcció de pau?  

Afrontar el passat per construir el futur
Dilluns 22 de maig,  a les 18.30 h, a la Biblioteca Sagrada Família – Josep M. Ainaud de Lasarte. A càrrec de Sílvia Plana, tècnica de l’àrea "Memòria, convivència i reconciliació" de l’ICIP.
Les guerres i els conflictes violents tenen un impacte social, polític i també psicològic sobre les societats i les persones que els pateixen. Aquests impactes no se superen amb la signatura d’un acord de pau, sinó que cal impulsar processos de reconstrucció del teixit social i de reconciliació. Com contribueixen les víctimes i la societat civil a la construcció de memòria, a la convivència i a evitar la repetició de la violència? 
 
Repensar la seguretat des del feminisme
Dijous 25 de maig,  a les 18.30 h, a la Biblioteca Francesca Bonnemaison. A càrrec de Sandra Martínez, tècnica de l’àrea "Alternatives de seguretat" de l’ICIP.
Quins són els principals motius d’inseguretat arreu del món? Fins a quin punt l’ús de més força, més armes i més exèrcits genera més seguretat? Davant els reptes emergents que plantegen les crisis humanitàries, la crisi climàtica o la cursa armamentista, el feminisme aposta per reorientar les polítiques de seguretat actuals i situar el benestar de les persones afectades per les violències en el centre del debat. 
 
Segueix i comenta aquest cicle amb #ConstruintLaPau
Accés lliure fins a exhaurir places (cabuda limitada).