El Marroc, el Sàhara i Guinea Equatorial. Reflexions postcolonials

Del 6 al 31 de maig de 2021

El Marroc (fins al 1956), Guinea Equatorial (1968) i el Sàhara (1975) són tres territoris africans colonitzats per Espanya. En el cas del Sàhara, a més, els tractats internacionals dictaminen que Espanya és encara ara la potència administradora. Malgrat que es tracta d'un capítol de la història recent, existeix un gran desconeixement sobre aquests tres països que havien arribat a ser províncies espanyoles. Què vol dir que Barcelona exercís de metròpoli colonial de Guinea? Quin impacte té tot això encara avui? Ho descobrirem a través de llibres, música, teatre i cinema que ens aporten valuoses reflexions postcolonials.    

Coordina: Associació Fora de Quadre                                                                                      

Programació

L'Àfrica espanyola, ahir i avui
Dijous 6 de maig a les 18:30 h. B. Guinardó-Mercè Rodoreda. Gustau Nerín, antropòleg de la UB.
Què tenen en comú els territoris africans colonitzats per Espanya? Quina va ser la participació catalana? Hi hem de sumar les illes Canàries?   

Guinea Equatorial: una colònia catalana a l'Àfrica? 
Dilluns 10 de maig a les 18:30 h. B. Francesca Bonnemaison. Celeste Muñoz, historiadora de la UB.
La Mare de Déu de Montserrat, el Floquet de Neu, Fèlix Millet, La Vigatana, els claretians, Casa Amatller... Quin és el vincle de Catalunya amb el passat colonial de Guinea? Quin llegat s'allarga fins avui?

Bata (Guinea Equatorial) i Al-Hoceima (el Marroc), dues ciutats molt espanyoles? 
Dimarts 11 maig a les 18:30 h. B.  Xavier Benguerel. Yolanda Aixelà-Cabré, antropòloga a la IMF-CSIC.
Aquestes dues ciutats africanes van ser fundades per espanyols i no s'africanitzen fins que arriba la independència colonial. Ho explica el llibre Ciudades, glocalización y patrimonio contestado. Una historia de Bata y de Al-Hoceima, 1900-2019  (Bellaterra, 2019).

Música, racisme i llibertat d’expressió a Guinea i a la diàspora
Dilluns 17 maig a les 18:30 h. B. Sagrada Família-Josep M. Ainaud de Lasarte. Marga Mbande, cantant, i Mister O, raper.
Aquests dos músics conversaran a partir de cançons seves i d’artistes sobre Guinea Equatorial, racisme, la diàspora, llibertat d’expressió, gènere i com fer música després de la pandèmia.

Annobón, lectura dramatitzada
Dimecres 26 maig a les 18:30 h. B. Horta-Can Mariner. Ricard Boyle, actor, i Andrea Bel, directora.
El Festival Grec de Barcelona estrenarà aquest juliol l'obra de teatre Annobón, basada en la novel•la més destacada de Juan Tomás Ávila Laurel, l'autor més traduït de Guinea Equatorial i l'escriptor africà en castellà més prolífic. L'actor Ricard Boyle oferirà una lectura dramatitzada del text de l'obra abans de la seva estrena al festival Grec 2021.

L'escriptor d'un país sense llibreries, projecció del documental
Divendres 28 maig a les 18:30 h. B. Ignasi Iglésias-Can Fabra. Juan Tomás Ávila Laurel, escriptor.
Descobrirem Guinea Equatorial a través del primer llargmetratge documental que s’hi roda i que és crític amb la dictadura del país. Un viatge a través de la literatura de Juan Tomás Ávila Laurel que combina animació del Taller Estampa, imatges del No-Do i música de Concha Buika.

Ruta a peu per la Barcelona africana
Dilluns 31 de maig a les 18 h. B. Poble-sec-Francesc Boix. Cal inscripció prèvia. Joan Maria Serra, historiador i autor del llibre.
Repassarem els punts clau del llibre La Barcelona africana (2017) en una ruta de dues hores que permetrà veure amb uns altres ulls el centre de la ciutat.

Totes les activitats estan adaptades a les mesures de seguretat i protecció davant de la covid-19. És obligatori l’ús de la mascareta.