El poble amazic, una cultura que ressorgeix

Del 3 al 29 de novembre de 2021

La cultura amaziga és l’originària del nord d'Àfrica i la comparteixen prop de 30 milions de persones. La seva llengua, danses i música ressonen des de les comunitats tuaregs del Sàhara fins a Catalunya —on viuen un bon nombre de persones d'aquest origen— , passant per les costes i muntanyes del Marroc i Algèria. Aquest cicle proposa xerrades, tallers i actuacions per conèixer aquest poble combatiu i orgullós de la seva identitat.

Cicle coorganitzat i coordinat pel CIEMEN i la Casa Amaziga de Catalunya

Amb el suport de: Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i Ajuntament de Barcelona

El poble amazic. Una cultura essencial de la Mediterrània
Dimecres 3 de novembre a les 18.30 h, a la Biblioteca Sant Pau – Santa Creu. A càrrec d’Aziz Baha, educador social i activista pels drets del poble amazic.
La Mediterrània no seria la mateixa sense el poble amazic. La seva llengua i cultura n’impregnen les riberes nord i sud des de fa mil•lennis i continuen ben vives al nord d’Àfrica i a molts indrets de la diàspora, incloent-hi Catalunya, on viuen desenes de milers d’amazics.

Annual 1921-Alger 2001: l’esperit rebel del Rif i la Cabília
Dimarts 9 de novembre a les 18.30 h, a la Biblioteca Vila de Gràcia. A càrrec de Kaissa Ould Braham, periodista cabilenca, i Nouraddin Azaguar, activista rifeny.
Enguany es commemoren cent anys de la derrota de les tropes espanyoles a la batalla d’Annual contra els rebels rifenys i vint de la Primavera Negra, a la Cabília. Dos esdeveniments que han marcat la història contemporània del Marroc i Algèria i que ressonen encara avui en les protestes populars als dos territoris. La resistència del poble amazic és el fil que uneix les dues efemèrides.

Docufòrum. El jovent catalanoamazic: trajectòries i reptes 
Dimecres 10 de novembre a les 18.30 h, a la Biblioteca El Clot – Josep Benet. A càrrec de M’hamed Abdelouahed, president de la Casa Amaziga de Catalunya; Norma Nebot, realitzadora del documental Amazics, una diàspora forçada, i dos joves catalanoamazics, Sara Berdahem i Yassine Oussidi. 
Parlar de joves amazics nascuts o crescuts a Catalunya és parlar d’un perfil divers i plural. Projectarem el documental Amazics: una diàspora forçada per entendre les condicions de la seva terra d’origen, les trajectòries familiars i els motius de les migracions, i n’abordarem els reptes conversant amb diversos joves de la comunitat.

Tatuatges i henna: cultura popular amaziga a flor de pell 
Dimarts 16 de novembre a les 18.30 h, a la Biblioteca Poblenou – Manuel Arranz. A càrrec de Lalla Ghizlan Baryala, tallerista d’art amazic.
L’art de fer tatuatges permanents i dibuixos amb henna és una de les manifestacions més visuals de la cultura popular amaziga. Explicarem la història i el significat d’aquests dibuixos ancestrals, encara vius avui dia, i n’aprendrem a elaborar alguns dissenys

Una oralitat que ens vincula: la poesia catalanoamaziga
Dimecres 17 de novembre a les 18.30 h, a la Biblioteca Guinardó – Mercè Rodoreda. A càrrec d’Asmaa Aouattah, escriptora.
La llengua amaziga vehicula una tradició vastíssima de poesia oral que ha arribat fins als nostres dies i fins a les nostres terres. La descobrirem amb la poeta catalanoamaziga Asmaa Aouattah, que ens parlarà de la tradició literària oral al Rif i de què implica, en termes poètics, fer un viatge a l’altra ribera. L’activitat clourà amb la recitació d’alguns poemes.

Xacals i eriçons: els valors de la cultura amaziga a través dels contes
Divendres 19 de novembre a les 18.30 h, a la Biblioteca Vapor Vell. A càrrec d’Abdellah Ihmadi, professor de llengua i cultura amazigues. 
Els animals tenen un protagonisme particular en el gran repertori de contes i llegendes que atresora la cultura amaziga. Descobrirem alguns d’aquests relats —que apel•len adults i infants— i els valors que vehiculen, que ens menen fins al més essencial de la visió amaziga del món.

Música amaziga: simfonia de sons i significats
Dilluns 22 de novembre a les 18.30 h, a la Biblioteca Sagrada Família – Josep M. Ainaud de Lasarte. A càrrec d’Ifsan, grup musical catalanoamazic.
Hereu d’una tradició mil•lenària, el grup Ifsan combina ritmes i harmonies de la música amaziga amb missatges sobre la pau, la igualtat, les migracions i la solidaritat. En aquest concert comentat gaudirem dels sons de la música amaziga i entendrem què ens expliquen les seves lletres i instruments.

Un viatge per la Tamazga, el país del poble amazic
Dimecres 24 de novembre a les 18.30 h, a la Biblioteca Jaume Fuster. A càrrec d’Aziz Baha, educador social i activista pels drets del poble amazic, i Verónica Esteban, bibliotecària.
Des de la mar Mediterrània fins a les muntanyes de l’Atles i els oasis més remots del Sàhara, el poble amazic habita una geografia fascinant: la Tamazga, terra de viatgers i viatjada. Us convidem a sorprendre-us amb paisatges entre la llegenda, l’exuberància, la irrealitat i la desolació, amarats d’una cultura mil•lenària que hi continua bategant.

“Amb la nostra llibertat no s’hi juga”: una conversa amb Laila Karrouch
Dilluns 29 de novembre a les 18.30 h, a la Biblioteca Ignasi Iglésias – Can Fabra. A càrrec de Laila Karrouch, escriptora.
En les seves obres, Laila Karrouch explora la identitat, la migració, les etiquetes socials, els drets de les dones o la religió. Amb motiu de la publicació del seu darrer llibre, Que Al•là em perdoni, conversarem amb aquesta escriptora catalanoamaziga, en l’obra de la qual hi ha una qüestió sempre subjacent: la lluita per la llibertat.

Accés lliure fins a exhaurir places (cabuda limitada).
Totes les activitats estan adaptades a les mesures de seguretat i protecció davant de la covid-19. És obligatori l’ús de la mascareta.