Festival de Literatura Italiana de Barcelona

De l’11 al 15 d’octubre de 2023, tindrà lloc la segona edició del FLIB, el Festival de Literatura Italiana de Barcelona. Es tracta d’una trobada anual de diàleg entre la literatura italiana, la literatura catalana i la literatura espanyola a partir de converses, recitals poètics, teatre i música.

Amb el títol Binari secondari / Vies secundàries, l’objecte d’aquesta segona edició girarà entorn de la identitat, tant cultural com de gènere. El títol fa referència a una mirada no binària cap als semblants, i també a la importància del coratge necessari per desviar-se de les carreteres principals i endinsar-se en camins menys convencionals: les vies secundàries. Amb una mirada sempre atenta als canvis socials i culturals, els escriptors i escriptores proposaran un debat, en el marc de la literatura, a propòsit de totes les qüestions que remouen la nostra consciència. Així, el focus del FLIB 2023 se centrarà en les reivindicacions que les dones han impulsat, defensat i reformulat durant els últims anys, en què han rebutjat ser relegades als marges de la història, alhora que s’hi afegeixen les proclames de la comunitat LGTB+ per fugir de la marginalitat i reivindicar la seva presència. Amb tot, també hi haurà una reflexió al voltant de la identitat cultural, que, en una societat de grans canvis que traspassen els límits nacionals, destaca les qüestions que tracten de la convivència.

Ho organitza: Le Nuvole i Biblioteques de Barcelona

Inauguració de l’exposició “Vite di ordinaria follia”
Dimecres, 11 d’octubre, a les 19.00 h , la Llibreria Le Nuvole
Els estudiants de la Scuola Holden, juntament amb els dissenyadors gràfics que han donat imatge als seus contes, parlen de vides especials, d'autors i autores que han tingut experiències fora del comú i que, malgrat això o gràcies a això, han tingut coses bones i atemporals per explicar.
Col•labora: Scuola Holden Torino

Paraules per definir
Divendres, 13 d'octubre, a les 18.30 h, a la Biblioteca Jaume Fuster
Quines paraules descriuen una persona? Una persona diferent de "jo", que deixa que t’hi acostis però que després es perd? La historiadora Elena Petricola acompanyarà els escriptors Matteo B. Bianchi i Sebastià Portell en la recerca de les paraules adequades per definir la identitat, els sentiments, la fragilitat i la recerca d'una veritat acceptable.
A càrrec de: Matteo B. Bianchi i Sebastià Portell (modera Elena Petricola)

La llarga via del reconeixement
Dissabte, 14 d'octubre, a les 12.00 h, a la Biblioteca Jaume Fuster
Silvia Querini, editora de Marta Orriols, dialogarà amb ella i l'autora Viola Ardone sobre els rols socials de la dona. La rigidesa en què sovint es veu obligada a viure; una violència que afecta tothom i en tots els àmbits: la identitat, el matrimoni, la paternitat els fills i el treball.
A càrrec de: Viola Ardone i Marta Orriols (modera Silvia Querini)

'Lost in transition': novel•la gràfica i identitat
Dissabte, 14 d'octubre, a les 16.00 h, a la Biblioteca Jaume Fuster
Hi ha una identitat, una relació d'exacta igualtat i coincidència entre essència i aparença, acurada i immutable? Es pot definir la identitat de gènere? Amb la moderació d’Annalisa Mirizio, professora de literatura comparada, Leo Ortolani i Sara Soler, parlaran de la seva relació amb aquesta qüestió i de l'aportació del llenguatge de la novel•la gràfica al debat sobre la identitat de gènere.
A càrrec de: Leo Ortolani i Sara Soler (modera Annalisa Mirizio)

Ufo 78: amb els ulls cap al cel
Dissabte, 14 d'octubre, les 18.00 h, a la Biblioteca Jaume Fuster
L'historiador Steven Forti entrevistarà dos membres del col•lectiu d'escriptors Wu Ming sobre la seva última novel•la, que descriu en clau ufològica els difícils anys setanta. Una novel•la complexa, escrita col•lectivament pels components del grup: una modalitat consolidada amb gran èxit de públic i de crítica.
A càrrec de: Wu Ming (modera Steven Forti)

Nit dedicada a la poesia
Dissabte, 14 d'octubre, a les 21.30 h, a l’Ateneu Rosa de Foc
Diàleg entre dues editores de llibres de poesía: Andrea Molesini de Molesini Editori i Elena Medel de Bella Varsovia. Una trobada amb parèntesis poètics i que conclourà amb una lectura de poemes de diversos autors.

Espai júnior
Diumenge, 15 d’octubre, a les 11.00 h, a la Biblioteca Jaume Fuster
L’espai júnior oferirà tres activitats dedicades al centenari del naixement de l’escriptor Italo Calvino:

11 h: Presentació del llibre 'Marcovaldo'
Presentació del llibre Marcovaldo. Obra il•lustrada per Alessandro Sanna, edició de Zorro Rojo en castellà.
Els dibuixos de la natura són determinants per a aquells que, com Marcovaldo, confien en un progrés molt diferent del tecnològic: un progrés 'subjectiu' en què es fusionen la mirada i la visió. 
Descobrirem la història de Marcovaldo a través d'aquesta nova versió del llibre, originalment publicat el 1963, i redescoberta amb nous colors i noves formes il•lustrades per Alessandro Sanna.
Activitat organitzada en col•laboració amb la llibreria Casa Anita de Gràcia.

12 h: Presentació del catàleg 'Figuras para Italo Calvino'
Ens apropem al 23 d'octubre, data en què se celebrarà el centenari del naixement d'Italo Calvino. Aquest any tan especial, l'Acadèmia Drosselmeier va comissariar una exposició internacional per a la Fira del Llibre Infantil de Bolonya: Excel•lències italianes. Xifres per a Italo Calvino. Farem un viatge entre les figures creades per artistes d'arreu del món i recollides al catàleg editat per Mondadori.

13 h: #Immaginifico: 'Cosimo' i la humanitat vista des d'un arbre
L'il•lustrador català, Roger Olmos, mostrarà algunes il•lustracions extretes del seu llibre Cosimo, la seva personal interpretació de Il barone rampante d'Italo Calvino i parlarà del seu desenvolupament creatiu, centrant-se en la importància de la imaginació i aprendre a mirar el món o llegir un text amb els ulls de la imaginació. Després examinarà una paraula, un objecte o un personatge i farà  esbossos ràpids en viu.
Cal inscripció prèvia

Anatomia familiar  
Diumenge, 15 d’octubre, a les 12.00 h, a la Biblioteca Jaume Fuster
Què vol dir família i com es construeixen els seus vincles?
Entre niu i presó, la poeta i escriptora Elena Medel es confrontarà amb l'escriptora i poeta Verónica Raimo. Silvia Semenzin, sociòloga digital i investigadora universitària, dialogarà amb les autores sobre com la societat està canviant a partir del nucli familiar.
A càrrec de: Veronica Raimo i Elena Medel (modera Silvia Semenzin)

Espectacle infantil. Excursió a Rocca Palocca 
Diumenge, 15 d’octubre, a les 17.00 h, al Jardí del Silenci
Espectacle teatral per a infants. Lectura a escena.
Les pors infantils no són totes iguals. Hi ha pors reals, pors imaginàries... L'espectacle de "Rime con i Baffi" té com a objectiu ajudar els més petits a comprendre les seves pors amb humor, joc i un toc de màgia!

Concert folk del cantautor i escriptor calabrès Peppe Voltarelli
Diumenge 15 d'octubre, les 19.30 h, al Jardí del Silenci

El festival tindrà una secció específica per al públic infantil, anomenada FLIB Junior, amb xerrades, espectacles i tallers. Aquesta programació, una novetat d’enguany, es durà a terme entre els dies 20 i 22 d’octubre.