Patricia Highsmith, l’angoixa feta literatura

De l’1 de març al 13 d’abril

Patricia Highsmith (1921-1995) és una de les autores de ficció més importants del segle XX. Destacada com a escriptora de gènere negre, ha convertit l’angoixa en un dels temes principals de la seva creació, tant en novel•la com en els seus llibres de relats. Amb aquest cicle pretenem homenatjar, amb xerrades i sessions de contes,  una autora clau en la ficció contemporània i analitzar la seva possible influència en la literatura contemporània i també a casa nostra.     Cicle coordinat per: Sebastià Bennasar

Programació
Patricia Highsmith, una pionera de la novel•la negra al mig d’un món d’homes
Dilluns 1 de març a les 18.30 h. B. Poble-sec-Francesc Boix. Cal inscripció prèvia. Susana Hernández, escriptora
Què va suposar l’aparició de la novel•la Estranys en un tren el 1950 i com Highsmith va destacar amb llum pròpia en un món essencialment masculí, on hi havia molt poques dones escriptores de gènere negre.

Històries que negregen, contes per a adults
Dijous 4 de març a les 18.30 h. B. Guinardó-Mercè Rodoreda. Inés Macpherson, narradora
Hi ha històries, d’aquí i d’arreu, que saben jugar amb els límits del gènere, que barregen el misteri i el crim amb tocs fantàstics, terrorífics o quasi científics (i ficticis). Obsessions que ens porten al límit, històries impossibles, relats que s’acosten al terror, que circulen per carrers de ciutats on bateguen les ombres. Relats que ens permeten viatjar de Patricia Highsmith a Teresa Solsona, passejant per diverses autores que ens mostren cases i ciutats llunyanes, però també properes.

'De Carol a Carol', comentari comparatiu amb l’adaptació fílmica
Dimarts 9 de març a les 18.30 h. B. Xavier Benguerel. Núria Iceta, editora de la novel•la (L'Avenç). Cal inscripció prèvia
L’editora de L’Avenç és la responsable directa del fet que tinguem en català aquesta novel•la tan singular de Highsmith, que es pot comparar amb l’adaptació cinematogràfica.  

Contes foscos i sorprenents
Dimecres 10 de març a les 18.30 h. B. Camp de l’Arpa-Caterina Albert. Teatro de La Manivela
Et convidem a gaudir d'una sessió carregada d'històries d'autors i autores de novel•la negra que ens tallaran l'alè, ens embolicaran en les seves trames deixant-nos en certs moments sense escapatòria, atrapats en el plaer d'un respir lent i contingut, fins arribar a un final sorprenent i inesperat. 

Els inicis de la Highsmith. Cultura, poder i literatura a l’Amèrica dels anys 40 i 50
Dilluns 15 de març a les 18.30 h. B. Sagrada Família-Josep M. Ainaud de Lasarte. Sebastià Bennasar, escriptor
L'autora va publicar el seu primer llibre el 1950 i un any després ja s’havia adaptat al cinema. Però com era la creació a finals dels anys quaranta i principis dels anys cinquanta a uns Estats Units que s’havien convertit en els grans guanyadors de la Segona Guerra Mundial i que vivien de ple en la Guerra Freda? Analitzarem el context en què sorgeix Highsmith i analitzarem el seu entorn per entendre la seva obra.

Xerrada-presentació de ‘La cervesa de la Highsmith’
Dijous 18 de març a les 18.30 h. B. El Clot-Josep Benet. Joana Soto, editora i algunes de les autores presents al volum
Amb motiu de la commemoració del centenari de l’autora, Pagès Editors publica un recull de vuit relats d’autores catalanes de novel•la negra.

Les filles de la Highsmith, deu escriptores fonamentals de la novel•la negra contemporània
Dilluns 22 de març a les 18.30 h. B. Ignasi Iglésias-Can Fabra. Raquel Gámez, escriptora
Un repàs de la trajectòria de deu escriptores de novel•la negra contemporànies de diferents llengües i tradicions, una mica buscant les hereves de Highsmith.

Incívics, contes per a adults
Dimecres 24 de març a les 18.30 h. B. Joan Miró. Núria Clemares
Són només persones psicològicament inestables les qui executen crims? Fins on som capaços d’arribar si sentim amenaçats els nostres valors? Històries pertorbadores de personatges que es passegen sobre la fina línia entre el bé i el mal. Contes propis i d’altres d’autores com  ara Mariana Enríquez, Patrícia Highsmith i Alicia Giménez Bartlett.

Claroscuros, contes per a adults
Dijous 25 de març a les 18.30 h. B.  Nou Barris. Rubén Martínez Santana, narrador
Víctimes sense crim i crims invisibles. Contes en què la crueltat i la perversió pot confondre's amb històries alegres sobre la innocència. I per mostra, la vida (potser la nostra)en qualsevol ciutat, potser Barcelona.

La sèrie del personatge Ripley i l’èxit de l’autora
Divendres 26 de març a les 18.30 h. B.  Vapor Vell. Sebastià Bennasar, autor
El personatge de Ripley va ser el més important que va crear Highsmith i un dels pocs serials i repetitius en la seva obra. Adaptat al cinema des de molt aviat, Ripley és avui dia un referent en el món de la novel•la negra i un personatge que paga la pena explorar. 

Històries perverses, contes per a adults
Dimarts 6 d’abril a les 18.30 h. B. Poblenou-Manuel Arranz. Inés Macpherson, narradora    
L’humor negre o macabre, la ironia salvatge que ens ofereix un mirall on es pot veure reflectida la naturalesa humana i les atmosferes asfixiants que ens porten a descobrir les diferents formes dels monstres. Històries que ens parlen de la perversitat de l’home, però també de la crueltat de la societat, del món, de la impossibilitat d’escapar. Una sessió que ofereix un petit ventall d’històries perverses a través de Highsmith i altres autores.

Cinc personatges femenins clau de Patricia Highsmith, una mirada transversal a la seva obra 
Dimecres 7 d'abril a les 18.30 h. B. Francesca Bonnemaison. Anna Maria Villalonga, escriptora i professora de la UB. 
Un recorregut diferent per la seva obra repassant alguns dels seus personatges femenins més impactants.

Les hereves de la Highsmith, escriptores catalanes de novel•la negra
Dijous 8 d’abril a les 18.30 h. B.  Montserrat Abelló. Margarida Aritzeta, escriptora
L’escriptora catalana de novel•la negra més important de la literatura catalana ens presenta altres escriptores companyes seves que cal conèixer.

Incívics, contes per a adults
Dimarts 13 d’abril a les 18.30 h. B. Montbau-Albert Pérez Baró. Núria Clemares. Cal inscripció prèvia.
Són només persones psicològicament inestables les qui executen crims? Fins on som capaços d’arribar si sentim amenaçats els nostres valors? Històries pertorbadores de personatges que es passegen sobre la fina línia entre el bé i el mal. Contes propis i d’altres d’autores com  ara Mariana Enríquez, Patrícia Highsmith i Alicia Giménez Bartlett.

Totes les activitats estan adaptades a les mesures de seguretat i protecció davant de la covid-19. És obligatori l’ús de la mascareta.