Viatge al Chicago dels anys 20 a través de les bandes juvenils

Del 6 al 20 d’octubre de 2021
La banda, escrit per Frederic M. Trasher, és un retrat de les 1313 bandes juvenils de Chicago en la segona dècada del segle XX, abans de la Gran Depressió. Aquest cicle de tres xerrades parteix d’aquest llibre, publicat per l'editorial Ned, com a bitàcola per viatjar al Chicago dels anys 20 del segle passat. A més de situar l’obra en la història de les ciències socials, les sessions repassaran la seva connexió amb el cinema, la música i la literatura, i contrastaran la situació descrita per Thrasher amb el present de les bandes a Chicago i al món. 

Bandes juvenils i música  
Dimecres 6 d’octubre a les 18.30 h, a la Biblioteca Vallcarca i els Penitents – M. Antonieta Cot. A càrrec de Josep Pedro, Universidad Carlos III de Madrid (UC3M).
La ciutat de Chicago també es pot explicar a través de la seva música i en aquesta sessió farem un viatge a través del jazz i el blues, dos gèneres musicals d'origen afroamericà que es popularitzen i transformen en la societat vibrant dels anys 20, en què els carrers estaven dominats per les bandes relacionades amb la màfia i les bandes juvenils.

Del passat al present
Dijous 14 d’octubre a les 18.30 h, a la Biblioteca Vapor Vell. A càrrec de Mariah Oliver i William Ross, Universitat Pompeu Fabra (UPF).
Coneix l'evolució de les colles juvenils, a través del retrat de vida de les bandes al Chicago dels anys 20, les quals formaven un petit microcosmos d'aquesta ciutat, una de les més dinàmiques del món en aquesta època (a escala demogràfica, urbanística i d'innovació), així com la seva relació amb la delinqüència, la violència, el territori, els immigrants i les classes socials.

Una mirada al cinema  
Dimecres 20 d’octubre a les 18.30 h, a la Biblioteca Xavier Benguerel. A càrrec d’Alejandro Ventura, autor del llibre Juventud y cine (Ned, 2019).
En aquest recorregut pel cinema nord-americà, descobrirem la vida de les colles juvenils a través de pel•lícules que han retratat aquest fenomen social, no solament en el Chicago dels anys 20, sinó també en altres llocs com Nova York o Las Vegas.  

Accés lliure fins a exhaurir places (cabuda limitada).
Totes les activitats estan adaptades a les mesures de seguretat i protecció davant de la covid-19. És obligatori l’ús de la mascareta.