Biblioteques de Barcelona a la 45a Feria Internacional del Libro de Buenos Aires

Literatura. “Barcelona-Buenos Aires. Un puente de libros”, l'exposició amb què Biblioteques de Barcelona participa a la Feria Internacional del Libro de Buenos Aires

Del 23 d’abril al 13 de maig Barcelona és la ciutat convidada d’honor a la 45a edició de la Feria Internacional del Libro de Buenos Aires

Barcelona pren el relleu a Montevideo, que va ser l’any passat la convidada d’honor. En aquest marc, on Buenos Aires acollirà escriptors, editors, xerrades i espectacles de tota mena, Biblioteques de Barcelona ha organitzat, conjuntament amb el Servicio de Bibliotecas del Gobierno de la Ciudad de Buenos Aires, l’exposició Barcelona-Buenos Aires. Un puente de libros.

La mostra, comissariada per Julià Guillamon, repassa les relacions entre els editors i els llibreters de les dues ciutats durant el segle XX i està vertebrada a partir de 3 eixos:

Llibreria Catalònia, la modernitat republicana. Inaugurada el 1924, la Llibreria Catalònia va ser un centre d’agitació intel·lectual. Va ser la primera llibreria moderna de Barcelona, amb un gran quiosc, edicions internacionals i una activitat permanent.
-Editorial Sudamericana, de l’exilio al boom. Exiliat el 1939, López Llausàs es va incorporar a Editorial Suramericana, a Buenos Aires, aportant entusiasme i experiència de gestió. Sota la direcció de Francisco Porrúa va publicar els grans autors del boom llatinoamericà
Edhasa, bastir ponts. Un pont va ser el primer símbol de l’editorial Edhasa i el títol d’una de les seves col·leccions més emblemàtiques. Representava la voluntat d’acostament entre Argentina i Espanya, entre els pensadors de l’exili i de l’interior i entre les diferents cultures peninsulars.
Inauguració: Divendres, 26 d’abril a les 19 hores
Museo Larreta (Juramento 2291, C1428 CABA)

Libros y bibliotecas: ¿un mismo futuro?
Divendres, 26 d’abril a les 15 hores
Estand Buenos Aires, P. Amarillo

Ramon Bosch (gerent de Biblioteques de Barcelona), Daniel Fernández (president de la Federació Gremis d’Editors d’Espanya i President de l’editorial Edhasa) i Javier Martínez (director de biblioteques Buenos Aires) conversen sobre la planificació dels respectius plans de biblioteques i el futur comú o divergent del llibre i la biblioteca.

El llibre ha estat i continua sent el nucli del que entenem como biblioteca. La irrupció d’altres formats i de les tecnologies van fer vaticinar a molts que significarien el final de les biblioteques. Però lluny de ser així, les TIC i els continguts digitals han dimensionat a aquestes cap a una altra manera d’entendre el treball bibliotecari. Però seguirà el llibre ocupant aquest lloc privilegiat o serà desplaçat cap a la perifèria dels interessos dels lectors i dels professionals?