El món de la investigació detectivesca

BCNegra. Exposició interactiva en el marc de la BCNegra. Del 7 de febrer al 3 d'abril a la Biblioteca Jaume Fuster.

Un any més, en el marc del festival BCNegra, Biblioteques de Barcelona acull una exposició sobre el gènere literari del festival, la novel·la negra i criminal.

Enguany, la mostra, El món de la investigació detectivesca, és també un tauler de joc. Prepareu-vos a pensar i a jugar al joc QuèQuiQuan creat per Màrius Serra i Oriol Comas.
La travessa del QuèQuiQuan és un joc d’endevinació i coneixement que relaciona jocs de taula amb investigadors presents a l’exposició.

Hi ha molts investigadors, però el seu patró de funcionament és un de sol. Es troben a totes les capitals, en espais cèntrics i fronterers, a plena llum o a l’ombra de la nit. Al laberint del món, hi accedim pel fil d’Ariadna de l’investigador, una mirada ordenadora que és la del detectiu, però també la del científic, el periodista, el professor, el semiòleg.
No hi ha una sola perspectiva. La realitat de tot investigador és doble: la vida de l’instint sota la llum del raciocini, l’atzar sotmès a l’arbitri del mètode, els indicis convertits en proves pel treball sistemàtic. Són processos oberts, cal posar la mirada a prova, i per això la novel·la policial ja no es mou en aquell món de certeses absolutes del Dupin de Poe, del Holmes de Conan Doyle i dels protagonistes d’Agatha Christie o Van Dine. Avui té seu a munts de capitals, amaga molts racons d’ombra i multiplica les perspectives en totes direccions: antropològiques, de classe, de gènere, artístiques…

Del 7 de febrer al 3 d’abril  a la Biblioteca Jaume Fuster

Comissari: Joaquim Noguero
Disseny gràfic: Eduard Forroll
Joc QuèQuiQuan: Màrius Serra i Oriol Comas
Organitza: Biblioteques de Barcelona i BCNegra
Agraïments a Norma Editorial, Luis Martínez, Hernán Migoya i Rafael Guerrero

 

INAUGURACIÓ I TAULA RODONA:
Dimarts, 7 de febrer, a la Biblioteca Jaume Fuster
Entrada lliure. Cabuda limitada

A les 18 h: inauguració de l’exposició. A càrrec de Carlos Zanón, escriptor i comissari del festival BCNegra i Joaquim Noguero, comissari de la mostra.

A les 18.30 h: taula rodona El món de la investigació detectivesca a la carta. Amb la participació de Jordi Canal, Rafael Guerrero, Lilian Neuman i Màrius Serra. Modera: Joaquim Noguero.

Investigadors a la carta? Comencem per Lluís Arquer, a la Barcelona dels vuitanta, fill de Jaume Fuster, reivindicador de la literatura de gènere en català i autor que dona nom a aquesta biblioteca. O per Carvalho i Manolo Vázquez Montalbán a la Rambla i Collserola. O per Méndez i Francisco González Ledesma a Ciutat Vella i el Paral·lel. O pel comissari Vilagut i el periodista Caldes, de Rafael Tasis als mateixos escenaris. Són molts noms per a un mateix món, des de l’època de Dupin, quan per boca de Poe sabíem que els veritablement investigadors  imaginatius són analítics, fins al Maigret de Simenon, que no vol mètode per no prejutjar res fins a tenir prou elements d’anàlisi, passant pel comissari Matthai, de La promesa, de Dürrenmatt, que compromet l’ànima en una jugada a tot o res. De quin mínim comú denominador parlem? De la posada en joc de la intel·ligència.

Organitza: Biblioteques de Barcelona