L’Observatori de Dades Culturals de l’ICUB crea un apartat de dades covid-19 per fer seguiment de la recuperació de l’activitat cultural de la ciutat

Indicadors. Un dels primers sectors analitzats ha estat el dels museus, però també es recullen dades de l’activitat dels centres de proximitat com ara biblioteques i centres cívics.

El passat divendres 4 de juny es va presentar el Pacte Cultural de Barcelona i, com una fase prèvia d’aquesta proposta, s’havia elaborat un informe amb la diagnosi de la cultura de la ciutat. La crisi de la covid-19, però, ha marcat un abans i un després en aquest diagnòstic i per aquest motiu les diferents forces polítiques participants van proposar que es continués treballant per analitzar l’evolució de la situació de manera sistemàtica. És en aquest context que per donar a conèixer tota aquesta informació, al web de l’Observatori s’ha creat un apartat específic covid-19 i cultura, per seguir l’afectació d’aquesta crisi sanitària en diferents sectors.

En aquest sentit, l’Observatori de Dades Culturals de l’ICUB ha estat treballant aquests darrers mesos en dues direccions. La primera per determinar quines dades de l’activitat cultural es podien monitoritzar de manera continuada i fer-ne el seguiment; i la segona, en poder repetir algunes de les anàlisis que es van fer inicialment en les diagnosis, per poder veure’n l’evolució durant el 2021.

Es recullen dades de l’activitat dels centres de proximitat: biblioteques i centres cívics, equipaments bàsics per a la cultura als diferents territoris. En el cas de  les biblioteques destaca el creixement del 317% dels préstecs virtuals respecte al 2019 i una recuperació progressiva de les visites i els préstecs presencials.

La informació es pot consultar a través del web de l’Observatori de Dades i s’emmarca dins dels compromisos del Pacte Cultural de Barcelona.