Categoria: Activitats.

Exposició: Click Click Carmel

Del 9 d’octubre al 12 de novembre.

Aquest any, la proposta de mediació cultural que acollim dins el projecte Espai d’Art Jove Boca Nord ha convidat a veïns i veïnes del barri a construir una exposició col·lectiva.

El proper 9 d’octubre a les 20h podreu veure un retrat del barri fet a mans de la gent del barri! Et convidem també a venir a participar a la cartografia col·lectiva sobre el barri del Carmel!

Inés Muñoz i Ta Nia, guanyadores de la convocatòria de Mediació Cultural, han repartit 15 càmeras d’un sol ús a gent de perfils i edats diverses i han demanat als participants que facin un retrat obert i personal del seu entorn quotidià.

Click Click Carmel és un homenatge als veïns del popular barri del Carmel a Barcelona, una finestra a les seves vides, una oda al seu barri. El projecte neix des de l’Espai Jove Boca Nord amb el propòsit de donar protagonisme als seus veïns i veïnes que siguin elles, des de la seva particular mirada, les que fotografiïn les seves experiències, els seus passejos, les seves relacions; en definitiva, allò que construeix el propi barri. Perquè un barri existeix només quan els seus veïns se’n senten part.

Cada participant ha tingut a les seves mans un rodet amb 39 fotos que ha gastar durant uns dies. Al voltant de les 585 fotografies resultants seran el contingut d’una exposició que s’inaugurarà el 9 d’octubre a l’Espai d’Art Jove Boca Nord.

Per què el barri? El nostre projecte pren el barri com a mesura, com a escala, perquè en un moment en el que els habitants de les ciutats perdem a marxes forçades els llaços comunitaris i d’ajuda mútua, la idea del barri que recordem de les nostres àvies i de les nostres mares conté uns quants elements útils per a combatre aquesta pèrdua de vincles.. Perquè rescatar l’arqueologia dels nostres carrers pot servir per a reconstruir una altra memòria col·lectiva no hegemònica, la dels veïns i veïnes.

El barri agrupa un seguit de marques socials tals com espais centrals, interaccions, personatges importants per a la resta de la comunitat, mites, sistemes de valors i comportaments, codis de sociabilitat… I amb aquest projecte volem recopilar alguns d’aquests elements, retratats pels seus protagonistes.

La fotografia per la seva naturalesa democràtica és el llenguatge idoni per una acció d’aquestes característiques ja que és intel·ligible per tothom. Totes tenim interioritzat el gest de la fotografia per acostar-nos al nostre entorn, persones i llocs que estimem. Les càmeres d’un sol ús ens ajuden tant a delimitar la dimensió de l’exposició en nombre de fotografies com també ens proporcionen eines creatives diferents a les que ofereixen els mitjans digitals. El joc, el misteri i l’atzar prenen molta més importància en aquest cas.

Us hi esperem!