PILARÍN BAYÉS

Pilar Bayés i de Luna (Vic, 1941), més coneguda com Pilarín Bayés, és una dibuixant i ninotaire besneta de Joaquim Vayreda i Vila i filla del Dr. Antoni Bayés i Fuster.  

Els seus dibuixos, d’encuny molt personal, transmeten amb gràcia i ironia un to infantívol i ingenu i es diferencien per tenir les galtes dels personatges pintades de color vermell.  

Ha participat en la il·lustració d’auques, cartells, murals grans i llibres de caràcter didàctic i narratiu dirigits al públic jove i infantil (al voltant d’uns 920, alguns d’ells traduïts a diverses llengües); sense oblidar la seva faceta de caricaturista o la d’escultora i el seu compromís amb la recuperació de la llengua i la cultura catalanes. Algunes de les seves publicacions són les següents: el llibre El meu pardal (1964) i les caricatures als diaris El Correo Catalán, Oriflama i El 9 Nou.  

Ha estat guardonada amb la Creu de Sant Jordi (1991), el premi Serra d’Or (1992) i la Medalla d’Or de la Ciutat de Vic (2011). 

En reconeixement de la seva carrera professional, s’han organitzat les exposicions “Benvinguts al Circ de la Pilarín” (Museu de l’Art de la Pell de Vic, 2011) i “Pilarín, 50 anys dibuixant per a tots” (Palau Robert de Barcelona, 2012).  

Part del seu fons personal —cinc cartells i disset auques— es conserva a l’Arxiu Nacional de Catalunya; i actualment, el sisè llibre de la seva col·lecció de contes de La gata Marga està disponible en format digital a través d’una aplicació per a dispositius mòbils.