Diumenge de carnaval al Born: la taronjada

13/02/2015 - 08:15

L'acte central del carnaval barceloní és la taronjada, una festa que es fa el diumenge a la tarda i que comprèn diversos actes, com ara balls tradicionals de carnaval, la cercavila del Rei Carnestoltes, la batalla campal de la taronjada i el sarau.

L’acte central del carnaval barceloní és la taronjada, una festa que es fa el diumenge a la tarda i que comprèn diversos actes, com ara balls tradicionals de carnaval, la cercavila del Rei Carnestoltes, la batalla campal de la taronjada i el sarau. A més, aquesta festa s’inspira en una de les tradicions més antigues del carnaval barceloní: una batalla amb taronges de veritat que es feia a la ciutat al segle XIV. La taronjada, que es fa diumenge 15 de febrer, començarà a les 16.30 i recorrerà un seguit d’indrets de la Ribera.

La festa arrencarà amb una mostra de balls tradicionals de carnaval a càrrec del grup De Soca-rel i dels dansaires de Ballets de Catalunya. Serà a les 16.30 a la plaça Comercial i tothom qui ho vulgui podrà aprendre a ballar danses tradicionals de carnaval de diversos pobles del país, com ara el Ball de Mantons o el de Romeus. Una vegada l’ambient ja s’hagi ben escalfat, des del mercat de Santa Caterina sortirà la cercavila del Rei Carnestoltes, que s’adreçarà cap al Born.

Començarà a les 17.15 i, a més del Rei Carnestoltes, també hi haurà les carrosses dels Set Ambaixadors i els seus esbojarrats agregats culturals i militars. Totes aquests comparses recorreran els carrers de la Ribera per convidar tothom a participar en la batalla campal de la taronjada, el gran moment del carnaval barceloní. La taronjada, una guerra de confeti i globus de color carabassa, començarà a les 18.15 a la plaça Comercial. Consisteix en una batalla campal de quinze minuts, en què tots els participants es llancen quilos de paperets i centenars de globus.

Finalment, a les 18.30, la festa es clourà amb un sarau de carnaval. Una vegada acabada la taronjada i amb tothom ben arrebossat, és l’hora de desprendre’s del confeti dansant en un ball de màscares. Però el de la taronjada serà modern i obert a tothom, perquè els participants, el Rei Carnestoltes i els Ambaixadors acomiadaran la jornada a ritme de De Mortimers.