Bombers de Barcelona durant la Guerra Civil

L' historiador i bomber voluntari Marc Ferrer va explicar en 'Vespres vora el foc' el paper dels membres del Cos en aquests temps tan convulsos

Ferrer va oferir una visió cronològica i per etapes explicant com era el cos just abans del conflicte, com va actuar el 18 de juliol, els bombardejos, els bombers que van anar al front i finalment les depuracions franquistes i la repressió.

La ciutat comptava amb quatre parcs abans d'esclatar l'enfrontament, Sagrera, Central (Provença), Ciutadella i el del carrer Lleida. Durant la guerra el parc de l'Hospitalet va passar a pertànyer a Barcelona i es van crear nous parcs, Horta, Guinardó, Gràcia i Poble Nou.

L' historiador va destacar el paper dels bombers en els primers dies de la lluita armada, quan bona part dels serveis eren els incendis a les esglésies. "Els milicians els impedien entrar i devien esperar i vigilar que el foc no passés a les cases veïnes".

Les autoritats republicanes van expulsar alguns bombers sospitosos de ser partidaris dels sublevats, "molt pocs els expulsats si ho comparem amb l'any 1939". Igualment va recordar el paper dels bombers dins les Juntes de Defensa i la solidaritat amb Madrid quan la capital espanyola estava assetjada. “Una expedició de bombers catalans va anar a ajudar-los”, va indicar Ferrer.

1.100 serveis durants els bombardejos

“Entre el febrer del 1937 i el gener del 1939, Barcelona va patir 385 atacs de l’aviació feixista provocant que els bombers estiguessin desbordats amb una situació de treball complicada”. No només sufocaven els molts incendis que provocava la guerra, sinó que van ser a primera línia, desenrunant, rescatant ferits i traient cadàvers amb uns mitjans limitats com pics, pales i galledes.

Els bombers també eren cridats per actuar com a artificiers per desactivar bombes i en total es van produir 1.100 sortides a causa dels bombardejos a més dels serveis diaris.

Marc Ferrer va explicar que quan el bàndol sublevat va aconseguir la victòria, molts bombers van ser represaliats i expulsats del Cos.

“No només sufocaven els molts incendis, sinó que van ser a primera línia, desenrunant, rescatant ferits i traient cadàvers”