Bombers per un dia

L' Aula de la Prevenció al Parc de la Vall d'Hebron divulga i explica a l'alumnat de la ciutat com cal actuar davant el risc d’incendis, abans (prevenció) i després (autoprotecció)

La prevenció d'incendis és un dels pilars bàsics de Bombers de Barcelona. Per aquest motiu una de les seves funcions és divulgar les mesures de prevenció i d'autoprotecció als diferents col·lectius de la població a través de programes de divulgació.

El mes de maig de 2016 es van posar en marxa les instal·lacions de l'Aula de la Prevenció al Parc de la Vall d'Hebron per tal de fer arribar aquests consells a l'alumnat de la ciutat i altres col.lectius.

L' Aula és un espai independent dins del Parc, per la qual cosa no interfereix amb l'activitat diària d’aquest. L’ entrada és diferent de la del Parc, i fins i tot té una escala diferenciada per accedir a la sala d'útils, garantint la seguretat de la feina dels bombers, i dels escolars, en tot moment.

Es rep tot tipus de col·lectius. Bàsicament són centres docents, però també gent gran, associacions de veïns, associacions culturals, etc. I en funció de l’edat se'ls dóna una proposta de coneixement de la cultura de la prevenció i autoprotecció d’incendis.

Ens visiten els ‘Pandes’

La classe que visita el Parc avui és de P5. Són els 'Pandes' del Centre d'Estudis Montseny del Poble Nou. La idea bàsica és conèixer els bombers, com és l'ofici, quines són les seves tasques, les eines que es fan servir, els vehicles i els parcs de la ciutat. També s'ofereixen consells elementals de prevenció i autoprotecció i el taller pràctic de com actuar davant un incendi a la cuina.

Prop d'una vintena de nanos escolten les explicacions, pregunten, fan comentaris i gaudeixen del vídeo de dibuixos amb un nen i una nena com a protagonistes, que pateixen un incendi al seu edifici. Una màxima atenció que es converteix en una gran festa quan passen a la sala on es troben els vestits i el material d'intervenció. Toquen, remenen i s'ho proven, però no només els alumnes. Els mestres tampoc perden l'ocasió de fer-se fotos i selfies amb l'equipament i el casc.

A dalt d’un Charlie

El plat fort arriba amb els vehicles, el Charlie, el Bravo.... Es mostren els models, la seva funció, les mànegues i tots els elements i eines que porten. També els nens i les nenes pugen a un per veure'l per dins.

Els 'Pandes' han estat uns alumnes excel·lents i agraïts. No volen acomiadar-se de la visita sense cantar a cappella una cançó que tenien preparada per dedicar-la als bombers i bomberes.

En el Programa d'Activitats Escolars (PAE), els centres docents tenen una graella d'activitats, dates i sessions lliures. Bombers de Barcelona hi forma part i resulta una manera molt pràctica de concertar aquestes jornades.

Es realitzen activitats diferents depenent de l'edat i les característiques de l'alumnat visitant

David Zapater, distingit per l'ISPC

David Zapater, Caporal i Coordinador de Prevenció d'Incendis, va ser distingit per l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC) per la seva tasca d'estudi i recerca en l'àmbit de la seguretat i les emergències. El treball de Zapater està centrat en el rescat en ascensors.

La nova tecnologia incorporada als elevadors va motivar al caporal a especialitzar-se en aquesta temàtica. "La col·laboració del Gremi Empresarial d'Ascensors de Catalunya ha estat total. Han estat moltes hores altruistes mostrant-nos 'els budells' de les seves instal·lacions. A més, hem contactat amb empreses associades al sector per poder realitzar fitxes d'actuació, que permeten intervenir amb un coneixement previ i ser més eficients i segurs".

Aquesta metodologia ens situa en avantatge a l'hora de fer els rescats de les persones que estan atrapades. "Els bombers hem d'estar a tot tipus de sinistres i, últimament, els d'ascensors s'han tecnificat moltíssim".

"A Barcelona fem sobre uns 1.100 o 1.200 serveis de rescat d'ascensor a l'any"