Ser bombera a Barcelona en 'Vespres vora el foc'

Alícia Montoro, una de les sis dones bomberes del Cos, va explicar la seva experiència en la vida quotidiana al parc i l'adaptació a un món predominantment masculí

La tercera sessió del cicle 'Vespres vora el foc' va tractar la temàtica 'Ser Bombera a Barcelona'. Va comptar amb la participació d'Alícia Montoro.

L' Espai Bombers va ser l'escenari. La xerrada va versar sobre la visió del Cos, la vida al parc i l'adaptació a un món predominantment masculí, així com l’experiència personal d’ Alícia a l'acadèmia i la preparació de les proves d'accés.

Davant d'un auditori amb companys, ex bombers i molta gent jove aspirant a entrar al cos de Bombers de Barcelona, on destacava una nombrosa presència de noies, l’Alícia va explicar la seva experiència en el procés de les oposicions, la preparació de les proves físiques i la seva tasca prèvia com a preparadora física i bombera voluntària en campanyes forestals.

Les dones són un 10% dins del Cos i "crec que actualment una barrera és haver de tenir un ofici", va observar l’Alícia.

La seva vida al Parc de l'Eixample i el desenvolupament de la seva feina en relació als seus homòlegs masculins va representar la part que més preguntes va motivar en el debat obert.

Serveis complicats, l’embaràs i ser caporal

De les seves experiències, l’ Alícia va apuntar que "he tingut moltes de gratificants, però, malauradament, els serveis que més et queden són els 'xungos'". Una dona aporta més sensibilitat al Cos? "No crec que sigui una característica exclusivament femenina. He vist companys amb molta sensibilitat amb una víctima i també altres plorant després d'un servei complicat", va comentar.

Una qüestió rellevant en el debat va ser el tema de l'embaràs. "Pot haver-hi un dia que em plantegi voler ser mare. No crec que hi hagi cap problema, però després tinc clar que hauria de posar-me les piles el triple per continuar estant en forma", va indicar.

L’ Alícia porta vuit anys al cos de Bombers i no descarta plantejar-se l'ascens a caporal. "Sí, és una de les meves aspiracions, però crec que encara em queda molt per aprendre", va concloure.

“Si al començament algun company ha tingut algun dubte de la meva capacitat, després ha canviat perquè ha vist que podem fer la mateixa feina"

Masclisme al Cos?

"Mai m'he trobat en un cas de masclisme, però sí que ets sents diferent. A vegades m'apartaven d'una feina, per protecció, perquè em veien com una filla, però un cop et coneixen, aquesta percepció canvia. Veuen que pots fer la mateixa feina. I si al començament algun company ha tingut algun dubte de la meva capacitat, després s’ho ha tret del cap", va expressar l’ Alícia Montoro.