‘Barcelones’, la memòria crítica de Vázquez Montalbán sobre la ciutat, serà a les llibreries per Sant Jordi

‘Barcelones’, la memòria crítica de Vázquez Montalbán sobre la ciutat, serà a les llibreries per Sant Jordi

31/03/2018 - 10:56

Cultura i lleure. Reedició de ‘Barcelones’, de Manuel Vázquez Montalbán, per Sant Jordi.

L’Ajuntament de Barcelona reedita el llibre ‘Barcelones’, de Manuel Vázquez Montalbán, trenta anys després de ser publicat per Empúries. Així, els lectors podran tornar a gaudir de la crònica sobre Barcelona que va escriure l’autor a finals dels vuitanta.

L’edició actual, a càrrec del Servei de Publicacions de l’Ajuntament, és curosa amb el text original, però es complementa amb un seguit de notes escrites per Quim Aranda, periodista i escriptor, autor també del prefaci, que ajuden el lector a situar les referències del text, a vegades massa lligades al moment en què va ser escrit i publicat.

El 1987, mentre la ciutat ja treballava en la construcció del nou horitzó urbà i humà que esbossaven els Jocs Olímpics del 1992, la veu de Montalbán va alertar dels riscos d’aquella macrooperació de neteja de cara, necessària però també dolorosa. La Barcelona d’aquell present, i la del futur que s’albirava llavors, no va néixer quan Joan Antoni Samaranch va dir allò de “à la ville de Barcelona”. Segons l’autor, calia remuntar-se als orígens per explicar-la i oferir-ne una visió més propera i còmplice amb els protagonistes anònims, sovint bandejats i ignorats. A més d’una “crònica personal”, el llibre és sobretot una lliçó d’història interessant de llegir i rellegir. Des dels turons de la ciutat, Montalbán fa un recorregut per diverses èpoques i recorda comunitats, protagonistes i esdeveniments de la vida barcelonina des dels ibers fins a finals del segle XX.

“Hi haurà un final feliç, deia Montalbán al final de Barcelones, si la jove ciutat democràtica recupera la seva memòria pluridimensional i si dignifica el llegat dels perdedors històrics entre els seus ciutadans. Extrapolat de les seves condicions històriques de producció, el desig de Montalbán pot seguir interpel·lant en el present des de la memòria crítica que ell sempre va promoure. Si ho entenem com un horitzó de justícia social que demana ser atès com una prioritat, mantenint oberta la història, l’esperança que hi inclou pot ser la nostra.” Així acaba l’epíleg d’aquesta edició de Barcelones la professora de la Universitat de Londres Mari Paz Balibrea, que contextualitza la lectura actual d’una obra que reivindica la Barcelona mestissa.

Balibrea, doctora per la Universitat de Califòrnia, a San Diego, i professora de literatura espanyola moderna i estudis culturals a la Universitat de Londres, al Birkbeck College, atorga mitjançant aquest epíleg un valor d’estudi clàssic al llibre, que, d’altra banda, incorpora també il·lustracions de Pau Gasol Valls.

El volum es podrà adquirir uns dies abans de Sant Jordi en la versió en català, i, posteriorment, també es trobarà en castellà i anglès. La versió catalana, realitzada per Xavier Lloveras, és un llibre de tapa dura de 16×24 cm i un total de 292 pàgines. El preu de venda serà de 25 euros.

Comparteix aquest contingut