El valor dels projectes i les polítiques culturals de la ciutat es debatran públicament

El valor dels projectes i les polítiques culturals de la ciutat es debatran públicament

05/02/2016 - 17:52

Ciutat. El nomenclàtor de la ciutat, amb noms propis com Samaranch o Pujol, i els casos de censura a les institucions culturals, són alguns dels temes que s'abordaran al cicle Valor!.

L’Ajuntament de Barcelona ha presentat aquest divendres, 5 de febrer, el cicle de debats “Valor!”, que tindran lloc a La Virreina Centre de la Imatge entre el 17 de febrer i el 26 d’abril, emmarcats en el procés participatiu del Pla municipal sobre els reptes culturals de la ciutat. Intel·lectuals, artistes i gestors municipals debatran en deu sessions temàtiques el valor icònic, històric, polític i col·lectiu d’elements i polítiques culturals vigents a Barcelona.

La comissionada de Cultura, Berta Sureda, ha manifestat que el consistori vol que els debats tinguin una “incidència real” en la construcció del relat cultural de la ciutat, és a dir, que “serveixin en la redacció” del Pla municipal. “Els hem d’afrontar amb valentia”, ha indicat. El nomenclàtor de la ciutat –amb noms propis com Samaranch, Pujol o Colom sobre la taula–, la vigència i conveniència de monuments nous, els casos de censura a les institucions culturals, el nou ús del Canòdrom i el concepte de ciutat intel·ligent, el projecte d’escultura dedicat a Jaume Plensa, els rèdits econòmics dels projectes culturals, etc. Aquests seran alguns dels temes que abordaran els deu debats del cicle “Valor!”, organitzat per l’Ajuntament de Barcelona.

En cada una de les sessions participaran dos o tres ponents, persones provinents del mateix entorn de la gestió municipal, intel·lectuals experts en la matèria i també artistes de la ciutat. Passaran per aquestes sessions personalitats com el filòsof Nuccio Ordine, la politòloga Andrea Valdés, el professor de ciències polítiques a la Universistat de París 8 Éric Fassin, la periodista Montserrat Besses i el fotògraf Joan Fontcuberta, l’historiador de l’art Valentín Roma, el col·lectiu artístic Leland Palmer, l’historiador Jordi Borja o l’antropòleg Manuel Delgado. Tots ells ho faran en qualitat d’intel·lectuals o teòrics de cada matèria, però sempre acompanyats d’artistes o bé de gestors culturals d’equipaments i institucions de la ciutat, per donar el contrapunt pragmàtic als debats.

I és que el consistori, segons ha manifestat Berta Sureda, vol que aquest cicle tingui una “incidència real” en l’elaboració del Pla de cultures i el Programa d’actuació municipal (PAM) i influeixin en la construcció de la “identitat cultural” de la ciutat. Sureda ha concretat aquest divendres que els va semblar interessant fer debats oberts sobre la matèria “precisament en aquest moment de canvi i d’elaboració d’un nou projecte per a la cultura i per a la ciutat”.

Comparteix aquest contingut