Els premis Ciutat de Barcelona 2017 ja tenen guanyadors

Els premis Ciutat de Barcelona 2017 ja tenen guanyadors

01/02/2018 - 15:57

Premis. Ja és pública la llista de guanyadors i guanyadores dels premis Ciutat de Barcelona 2017. L’acte de lliurament se celebrarà el 15 de febrer.

El dijous 15 de febrer, a les 18.00 hores, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el comissionat de Cultura, Joan Subirats, presidiran la cerimònia de lliurament dels premis Ciutat de Barcelona 2017. L’acte tindrà lloc al Saló de Cent i el conduirà la periodista de Betevé Eva Arderius. Amb direcció artística de Xavier Ricart i projecte d’il·luminació de Pep Bracons, la cerimònia es vincularà al Festival Llum Barcelona 2018, que enguany, del 16 al 18 de febrer, celebra l'edició més ambiciosa.

El disseny de la imatge d’aquesta edició dels premis Ciutat de Barcelona és obra de Míriam Ortega, alumna de l’Escola Superior de Disseny i Art La Llotja. Ortega ha estat la guanyadora del concurs organitzat per aquesta escola pública de disseny de la ciutat. ​

Els premiats d’aquesta edició han estat:

AGUSTÍ DURAN I SANPERE D’HISTÒRIA DE BARCELONA: ALESSANDRO RAVOTTO

El jurat, integrat per Francesc Vilanova (president), Esther Pino, Marina Picazo, Josep Maria Salrach i Maria del Carme Riu, han atorgat per unanimitat el premi a Alessandro Ravotto, per la tesi doctoral La muralla de Barcino, presentada a la Universitat Autònoma de Barcelona i dirigida per la doctora Isabel Rodà de Llanza. El jurat considera que és una recerca molt sòlida, realitzada amb metodologia moderna, en què es fa una anàlisi comparada de la primera muralla de Barcelona i d’exemples coetanis de muralles de ciutats italianes, i és també una síntesi excel·lent de totes les recerques arqueològiques i documentals sobre aquesta matèria.

ARQUITECTURA I URBANISME: HARQUITECTES

El jurat, integrat per Olga Tarrassó (presidenta), Ramon Faura, Eva Prats, Franc Fernández i Alessandro Scarnatto, ha atorgat per unanimitat el premi a Harquitectes per la rehabilitació de l’edifici Lleialtat Santsenca, al carrer d’Olzinelles, 31, de Barcelona, per l’acurat equilibri entre la intervenció nova i l’edifici existent, gràcies a un projecte dinamitzador, honest en el tractament dels materials i fet mitjançant criteris de sostenibilitat ambiental.

ARTS VISUALS: JOAN MOREY

El jurat, integrat per Ferran Barenblit (president), Teresa Sesé, Violant Porcel, Mariana Cánepa i Martina Millà, ha atorgat per unanimitat el premi a Joan Morey “per un any d’excepcional qualitat que ha resultat en el projecte de vídeo Cos social: Lliçó d’anatomia, presentat per Loop a l’Arts Santa Mònica, en una coproducció amb la Xarxa de Centres d’Arts Visuals de Catalunya, i en la actuació Tour de force, una coproducció del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) i la Fundació Han Nefkens, en el marc de l’exposició “1.000 m2 de desig”.

ASSAIG, CIÈNCIES SOCIALS I HUMANITATS: NOVA IL·LUSTRACIÓ RADICAL

El jurat, integrat per César Rendueles (president), Antonio Ramírez, Josep M. Fradera, Laura Llevadot i Lorena Fuster, ha atorgat, per majoria, el premi a l’obra Nova il·lustració radical, de Marina Garcés, per la capacitat de pensar els desafiaments polítics del present renovant les eines de la filosofia clàssica.

AUDIOVISUALS: CARLA SIMÓN

El jurat, integrat per Ingrid Guardiola (presidenta), Núria Aidelman, Ventura Durall, Eulàlia Iglesias Huix i Marla Jacarilla, ha atorgat, per unanimitat, el premi a Carla Simón pel llargmetratge Estiu 1993, per l’excel·lència tècnica i artística i, en particular, pel treball amb les actrius; per com traça el retrat íntim d’una dècada marcada per la sida, i per com filma el món a través de la mirada d’una nena i trasllada amb emoció i autenticitat una experiència personal.

CIÈNCIES EXPERIMENTALS I TECNOLOGIA: HUGUES DE RIEDMATTEN

El jurat, integrat per María García-Parajo (presidenta), Carme Rovira, Ramon López de Mántaras, Josep Maria Martorell i Xavier Obradors, ha atorgat, per unanimitat, el premi a Hugues de Riedmatten, professor d’ICREA a l’Institut de Ciències Fotòniques, pel treball Photonic quantum state transfer between a cold atomic gas and a crystal, publicat a la revista Nature, amb el qual ha demostrat per primer cop que és possible la transmissió d’un bit quàntic mitjançant un sol fotó entre dos nodes de diferent naturalesa física. Això obre la porta a una xarxa de telecomunicacions més segura, compatible amb la infraestructura actual de fibra òptica.

CIÈNCIES DE LA TERRA I AMBIENTALS: “CITIZEN SCIENCE PROVIDES A RELIABLE AND SCALABLE TOOL TO TRACK DISEASE-CARRYING MOSQUITOES”

El jurat, integrat per Isabel Cacho (presidenta), Xavier Rodó, Francisco J. Doblas, Jaume Terradas i Isabelle Anguelovski, ha atorgat, per unanimitat, el premi al treball “Citizen science provides a reliable and scalable tool to track disease-carrying mosquitoes”, dels investigadors John R. B. Palmer, Aitana Oltra Frederic Bartumeus, perquè es tracta d’una recerca innovadora i atrevida sobre l’expansió del mosquit tigre en què es combinen mètodes de recerca tradicional i la participació de la ciutadania. Aquest treball demostra la fiabilitat, l’eficiència i la utilitat de la ciència ciutadana en la generació de coneixement científic d’avantguarda.

CIÈNCIES DE LA VIDA: PERE ROCA-CUSACHS

El jurat, integrat per Patrick Aloy (president), Juan Valcárcel, Cristina Pujades, Elena Casacuberta i Neus Agell, ha atorgat, per unanimitat, el premi a Pere Roca-Cusachs, investigador de l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya i professor de la Universitat de Barcelona, per l’estudi publicat a la revista Cell en què identifica un mecanisme mitjançant el qual la rigidesa dels teixits regula la supervivència i proliferació cel·lular, així com les seves implicacions en malalties com el càncer i la fibrosi hepàtica i pulmonar.

CIRC: FIDELIS FORTIBUS

El jurat, integrat per Margarida Troguet (presidenta), Leandro Mendoza, Tena Busquets, Jordi Fondevila i Jordi Aspa, per unanimitat, el premi a l’espectacle Fidelis Fortibus, de Circus Ronaldo, creat i interpretat per Danny Ronaldo, per l’originalitat, fruit d’una eficaç combinació de modernitat i tradició, i perquè està construït amb una gramàtica que en essència combina un gran valor artístic, un ofici cuidat i un saber artesanal.

CULTURA POPULAR I TRADICIONAL: ASSOCIACIÓ DE FESTES DE LA PLAÇA NOVA

El jurat, integrat per Ester Estela (presidenta), Raül Sanchis, Amadeu Carbó i Jesús Ventura, ha atorgat, per unanimitat, el premi a l’Associació de Festes de la Plaça Nova pel projecte “4 ¼. 425 anys de les Festes de Sant Roc a Barcelona”, per la qualitat i l’originalitat de les cinc exposicions realitzades, pels treballs de recerca i documentació duts a terme i pel que representa per a la recuperació i salvaguarda de la memòria col·lectiva d’un barri perdut.

DANSA: MAL PELO

El jurat, integrat per Àngels Margarit (presidenta), Jordi Sora, Gastón Core, Mariana Giustina i Alexis Eupierre ha atorgat, per unanimitat, el premi a la companyia Mal Pelo per la generosa i delicada transmissió de la peça Bach i la brillant i excepcional interpretació de Federica Porello, que aporta una llum nova a la gran riquesa coreogràfica de la peça, com es va poder veure el mes de maig a la Sala Hiroshima.

DISSENY: HACK THE SCHOOL, DE LA FUNDACIÓ JAUME BOFILL

El jurat, integrat per Curro Claret (president), Andrea Gómez, Nieves Berenguer, Jordi Canudas i Clara Nubiola, ha atorgat, per majoria, el premi al projecte Hack the school, de la Fundació Jaume Bofill, per la manera d’entendre i utilitzar el disseny com a eina de transformació social i col·lectiva, que convida els diferents agents a participar en un procés col·lectiu de reflexió, de proposta i d’implementació. El treball emfatitza la idea que una obra de disseny és també una estratègia de treball per resoldre projectes que milloren la vida de les persones.

EDUCACIÓ: SINDIHOGAR/SINDILLAR

El jurat, integrat per Núria Sempere (presidenta), Judit Vidiella, Eulàlia Esclapés, Ramon Grau i Enric Prats, ha atorgat, per unanimitat, el premi a l’entitat Sindihogar/Sindillar, autodenominada sindicat independent de dones treballadores, pel seu projecte pedagògic, que es concreta en un conjunt d’accions formatives amb la finalitat de desenvolupar, de visibilitzar, d’apoderar i de reconèixer el col·lectiu de les dones migrades treballadores de la llar i en la cura de les persones.

El jurat vol fer una menció especial al programa “Xarxes pel canvi”, del Consorci d’Educació de Barcelona, per impulsar projectes de millores sostenibles als centres educatius de Barcelona en el marc de la renovació pedagògica.

LITERATURA EN LLENGUA CASTELLANA: JUAN LUIS RAMOS

El jurat, integrat per Isabel Sucunza (presidenta), Antonio Iturbe, Álvaro Colomer, Annalisa Mirizio i Nora Catelli, ha atorgat, per majoria, el premi a Juan Luis Ramos, pel seu poemari Con pájaros que ignoro, publicat per Ultramarinos Editorial. El jurat considera que aquest llibre suposa el reconeixement d’un treball constant i silenciós, al marge dels circuits comercials. Així mateix, el jurat també vol destacar la intensitat del seu llenguatge, que s’inscriu en la millor tradició de la poesia castellana.

LITERATURA EN LLENGUA CATALANA: AVENTURES I DESVENTURES DE L’INSÒLIT I ADMIRABLE JOAN ORPÍ, CONQUISTADOR I FUNDADOR DE LA NOVA CATALUNYA, DE MAX BESORA

El jurat, integrat per Glòria Bordons (presidenta), Borja Bagunyà, Carles Rebassa, Marià Veloy i Mireia Perelló, ha atorgat, per unanimitat, el premi a l’obra Aventures i desventures de l’insòlit i admirable Joan Orpí, conquistador i fundador de la Nova Catalunya, de Max Besora, per la singularitat, tant pel que fa a l’estructura com al tractament de la temàtica històrica, la qual cosa obre un camp inèdit en la literatura catalana; per l’atreviment feliç en el llenguatge emprat, i per l’actualització de la tradició cervantina i volteriana.

MITJANS DE COMUNICACIÓ: REVISTA 5W

El jurat, integrat per Neus Bonet (presidenta), Roger Palà, Esther Vera i Andreu Missé, ha atorgat, per unanimitat, el premi a la revista 5W perquè és una revista que ajuda a entendre el món des de Barcelona i que connecta amb els valors de la ciutat, ja que explica molt pedagògicament els grans conflictes, els moviments socials i la diversitat; per la qualitat dels textos i especialment l’edició; per la qualitat del format i el disseny gràfic; perquè fa un periodisme reflexiu, que dona una visió molt humana del periodisme internacional, i per la tenacitat del grup de periodistes que ha impulsat aquest projecte.

MÚSICA: FESTIVAL MIXTUR

El jurat, integrat per Benet Casablancas (president), Sira Hernández, Guillem Arnedo, Olga Àbalos i Lluís Nacenta, ha atorgat, per majoria, el premi al Festival Mixtur perquè contribueix a fer emergir noves generacions de creadors musicals; per la seva vocació transversal, pedagògica i transformadora, i perquè contribueix a ampliar els circuits de la producció i difusió musicals.

TEATRE: IMMA COLOMER

El jurat, integrat per Oriol Puig (president), Beth Orfila, Victòria Szpunberg, Jordi Prat i Coll i Magda Puyo, ha atorgat, per unanimitat, el premi a l’actriu Imma Colomer, per la interpretació en l’espectacle Un tret al cap, escrit i dirigit per Pau Miró. El jurat ha valorat la saviesa escènica de la intèrpret, que transcendeix el seu domini de l’ofici i la tècnica. Reconeix també el seu compromís ètic i estètic en aquesta interpretació, que s’afegeix a una trajectòria exemplar.

TRADUCCIÓ EN LLENGUA CATALANA: DOLORS UDINA

El jurat, integrat per Albert Branchadell (president), Anna Guitart, Miquel Desclot, Miquel Cabal i Montserrat Bacardí, ha atorgat, per unanimitat, el premi a Dolors Udina, per la traducció de l’obra Els dimonis de Loudun, d’Aldous Huxley, per haver superat de manera brillant el repte de traslladar a un català vívid i precís una obra d’enorme complexitat i indubtable importància cultural.

Comparteix aquest contingut