Ordenat el precinte del Centre d'Internament d'Estrangers de la Zona Franca

Ordenat el precinte del Centre d'Internament d'Estrangers de la Zona Franca

29/03/2017 - 13:56

Drets. En cas d’incompliment, es portarà a l’Audiència Nacional una demanda contra el Ministeri de l’Interior perquè tanqui el CIE.

El Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de la Zona Franca té dos mesos per tancar les instal·lacions, després que aquest dimecres, 29 de març, s’hagi emès una ordre de precinte. En cas que no es procedeixi al tancament del centre, l’Ajuntament portarà aquest contenciós a l’Audiència Nacional.

L’ordre de precinte se sustenta en una resolució municipal del juliol del 2016 de cessament d’activitat per manca de llicència, que l’Estat no va recórrer i que, per tant, és ferma. L’ordre de tancament es complementa amb dos informes, el que es va demanar als serveis de prevenció d’incendis dels Bombers de Barcelona, que confirma que el CIE no disposa d’un pla d’emergència en cas d’incendi, i un segon informe encarregat a la Universitat de Barcelona, que valida l’actuació de l’Ajuntament i exigeix al centre la llicència d’activitat adequada que en garanteixi la seguretat. “Anirem fins on calgui”, ha dit el tinent d’alcaldia Jaume Asens, “per fer prevaler les nostres competències en matèria de seguretat”.

D’acord amb l’antecedent d’incompliment del cessament d’activitat per manca de llicència, Asens ha assumit que la resposta més probable del Ministeri de l’Interior serà de no procedir al tancament del CIE. Si es confirma aquest extrem, l’Ajuntament de Barcelona durà el contenciós administratiu a l’Audiència Nacional, l’òrgan judicial encarregat de dirimir conflictes entre administracions públiques.

“No volem més morts al CIE, ni més episodis de denúncies de vulneracions dels drets humans”, ha afirmat el tinent d’alcaldia, que considera la manca de resposta reiterada del Ministeri de l’Interior com “un acte de menyspreu amb l’Ajuntament i una frivolitat amb la seguretat de les persones”.

Jornades per repensar la Llei d’estrangeria

El tinent d’alcaldia ha afirmat: “Amb aquesta actuació iniciem noves vies per incidir en l’aplicació de la Llei d’estrangeria i per evitar l’internament de les persones estrangeres que viuen a Barcelona.” En relació amb això, el 7 d’abril l’Ajuntament, l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB) i l’entitat de defensa dels drets humans Irídia organitzen unes jornades amb el títol “CIE i deportació. Mecanismes de garantia i alternatives” per debatre amb jutges, fiscals i advocats sobre les alternatives als centres d’internament i a les expulsions.

Més informació

Comparteix aquest contingut