Barcelona, ciutat de ciència

Vivim immersos en una profunda revolució científica i tecnològica. La telefonia mòbil, la robòtica, la intel·ligència artificial, estan modificant aspectes centrals de la nostra manera de viure i treballar.

Fa temps que sabem que els canvis tècnics són ambivalents. També que el progrés científic ha creat les condicions necessàries, tot i que no suficients, per a un progrés social, ecològic, cultural més gran. Aquest progrés concret, del dia a dia, exigeix més que mai un compromís públic amb la ciència i el coneixement. Les ciutats no podem deixar d’implicar-nos-hi.

Barcelona té no només algunes de les millors universitats del país i els seus parcs científics, sinó també centres d’investigació capdavanters, de prestigi internacional, com ara el Supercomputing Center, el Parc d’Investigació Biomèdica o la Fundació Pasqual Maragall. Alguns són autèntiques joies de la Barcelona metropolitana, com ara el sincrotró Alba de Cerdanyola o l’Institut de Ciències Fotòniques de Castelldefels. Hi cal sumar estimulants iniciatives privades com la Barcelona Tech City, o públiques, com el Parc Tecnològic de Nou Barris o el Campus Besòs de la Universitat Politècnica de Catalunya.

Un dels grans reptes de ciutat és posar en relleu aquest potencial. Perquè Barcelona sigui una referència en aquest camp és fonamental que la ciutadania faci seu aquest projecte. Per això, la ciència no pot ser vista com una cosa freda, tecnocràtica. Ha de connectar amb l’art i la cultura, amb els barris, amb les escoles. Reduir la fractura social i de gènere en matèria tecnològica és un altre desafiament de primer ordre.

Comprometre Barcelona amb la ciència és un projecte de mirada llarga, que suposaria enormes beneficis socials i econòmics i que permetria, també, amarar la ciutat de valors inherents a l’activitat científica, bàsics per eradicar prejudicis i fanatismes: la llibertat d’investigació i crítica o l’intercanvi d’idees. Una Barcelona oberta i metropolitana, decidida a captivar el talent internacional i fer emergir i retenir el propi, podria ser un far d’innovació al sud d’Europa. Ho tenim tot per fer-ho possible.

Gerardo Pisarello.

 

Comparteix aquest contingut