Una Barcelona per a la seva gent

Sabíem que no seria fàcil. Sabíem que no seria immediat. Però sabíem que si es volia, es podia fer més i diferent. Fa dos anys, commoguts per haver fet possible l'impossible, ens preparàvem per agafar les regnes de la ciutat de Barcelona des d'una candidatura formada per persones diferents,  amb trajectòries diferents però amb un objectiu comú: construir una ciutat per la seva gent.

Veníem d'una situació de descontrol. Barcelona estava en venda al millor postor i el principal promotor era el govern de la ciutat. Turisme sense límits, expulsió de la gent de casa seva, ampliacions de centres comercials aprovades per la porta de darrere... i algunes grans inversions centrades en la Barcelona d'aparador a la Diagonal i el passeig de Gràcia. Mentrestant, la desigualtat s'estenia i s'accentuava en aquells barris que pitjor ho estaven passant.

Barcelona necessitava un viratge en la seva agenda: la lluita contra la desigualtat havia de ser la prioritat. Hem multiplicat les ajudes, hem recuperat les polítiques actives d'ocupació i estem impulsant un nou model productiu. També hem posat la inversió al servei de la gent i hem creat nous equipaments de barri per fer efectius aquests drets. Estem construint habitatge públic de lloguer, invertint en la rehabilitació i lluitant contra la pobresa energètica, i hem creat una unitat per acompanyar famílies amenaçades pels desnonaments.

La recuperació dels barris per a la seva gent ha estat una prioritat per a l'àrea d'Ecologia Urbana. El primer objectiu ha estat evitar l'expulsió de veïns i veïnes a causa de la massificació turística. Per això, hem impulsat una regulació (el PEUAT) que evita que l'habitatge sigui substituït per allotjaments turístics i estem lluitant contra els pisos turístics il·legals, tancant-los i multant les plataformes que els donen publicitat.

Si hi ha una forma de sintetitzar el model de ciutat per al qual treballem i que estem impulsant és la idea de la ciutat per viure-hi. Volem que la gent visqui a la ciutat, que no se senti expulsada i que ho faci amb qualitat i sense desigualtats entre els barris.

La ciutat per viure-hi és la que té cura de la seva gent. És la ciutat en la qual es respira aire net. La que passa del gris al verd. Per això estem accelerant la transformació urbana necessària, impulsant l'espai verd, apostant per un nou model de mobilitat que reforci el transport públic i doni pas a una ciutat passejable i ciclable.

En dos anys, el canvi de model de ciutat es pot veure en molts exemples, però sobretot ens hem preparat per a un canvi més profund que es veurà en els anys que venen. Barcelona està canviant per a la seva gent. Segueixen havent-hi molts reptes, però el canvi no ha fet més que començar.

Janet Sanz

5a Tinenta d’Alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat.

Comparteix aquest contingut