Remunicipalitzar serveis? Motius en sobren

El ple de l’Ajuntament de Barcelona va aprovar el passat 25 de novembre tres proposicions per tal de recuperar la gestió directa de dos serveis essencials: el subministrament d’aigua (BEC i CUP Capgirem) i la neteja viària i gestió de residus (ERC). La recuperació de la gestió directa per part dels ajuntaments és un fenomen que comença a estendre’s i suposa revertir la tendència d’externalitzacions (privatització de la gestió) que ha imperat les darreres dècades, especialment afavorides per la legislació estatal i europea.

Recuperar la gestió directa dels serveis públics suposa un estalvi directe de, com a mínim, el benefici industrial que s’emporten les empreses contractistes, l’IVA i bona part de la partida destinada a “despeses generals”. La gestió privada de la neteja viària i la gestió de residus té un cost anual per l’Ajuntament de 236,7 Milions d’euros, un 10% del pressupost municipal. La gestió directa podria suposar un estalvi de prop del 30%, més de 76 Milions l’any, mantenint la plantilla i els serveis actuals. Amb aquest estalvi es podria plantejar, a més a més, la millora de les condicions laborals, la millora del servei prestat amb més neteja i millor gestió dels residus, i tot i així continuar estalviant.

Recuperar la gestió directa dels serveis públics és una necessitat que el govern no pot obviar. A més a més, la recuperació de la gestió directa quan finalitza el contracte vigent amb les empreses que el presten no comporta cap indemnització, i en el cas de la neteja i residus finalitza l’any 2019. Motius per fer-ho no en falten, el què està per veure és si també sobraran les excuses.

Maria José Lecha

Comparteix aquest contingut