Barcelona, una vegada més

Fa un any, abans d’entrar al govern municipal, vaig alertar del risc de perdre la veu pròpia de Barcelona enmig del conflicte territorial català i espanyol. Enfront d’un forat negre que ha anat succionant el debat públic al país, la veu de Barcelona s’havia de fer sentir de manera contundent. No per aparèixer com un fenomen aïllat, sinó per configurar un espai de confiança on tots els debats fossin possibles.

Ara, enmig de la tempesta que afrontem, fer de Barcelona una prioritat és més necessari. El procés independentista té efectes reals en la ­capital de Catalunya i la seva regió metropo­litana, i aquests se’ns mostren amb virulència a través de les decisions empresarials de traslladar les seus socials a altres comunitats autò­nomes. Però també comença a fer-se visible la incidència en altres sectors que configuren gran part del teixit productiu de la ciutat com les petites i mitjanes empreses, el comerç o el turisme.

Per aquesta raó Barcelona no pot ni ha de resignar-se a mirar els esdeveniments des de la barrera. Els darrers dos anys hem recuperat el 80% de l’ocupació destruïda durant la crisi i, si bé el treball no té la qualitat que desitjaríem, recentment grans companyies han mostrat confiança en la nostra ciutat. De la mateixa manera hem consolidat un potent ecosistema per a start-ups i emprenedors, i els nostres centres d’investigació tenen prestigi internacional.

Aquests són els actius de Barcelona i hem de protegir-los de la inestabilitat generada pels governs de Catalunya i Espanya. Barcelona gaudeix d’una marca potent reconeguda internacionalment. Els diferents fets que han passat a Europa, com els atemptats terroristes o el procés del Brexit, ens mostren que les marques fortes es mostren més resilients que el seu entorn. La resiliència, tant de la nostra reputació com del nostre teixit econòmic i social, juntament amb la tradició de col·laboració publicoprivada entre Ajuntament i societat civil, hauran de ser les claus de la resposta de Barcelona. L’Ajuntament ja treballa juntament amb els principals operadors econòmics i socials per donar una resposta conjunta al repte que tenim al davant.

El nostre objectiu és clar, protegir allò que s’amaga darrere les xifres o la reputació: la capacitat de generar treball per poder reduir desigualtats. Així ho hem fet en el passat i ho podem tornar a fer. Barcelona una vegada més, podeu comptar-hi.

Jaume Collboni i Cuadrado

Tinent d’alcaldia d’Empresa, Cultura i Innovació

Comparteix aquest contingut