Edifici sostenible

El poliesportiu del Camp del Ferro ha estat dissenyat seguint els criteris ambientals més elevats. S’han dut a terme mesures constructives que han reduit l’impacte ambiental global de l’edifici i han augmentat la seva sostenibilitat, eficiència i comfortabilitat.

Ara, gràcies a la seva gestió, basada en l’estalvi, l’ús racional de l’energia i la generació d’energia renovable i local, el complex andreuenc es consolida com un exemple a seguir per a altres equipaments públics i privats a l’hora de donar resposta a la situació d’Emergència Climàtica que vivim.

Totes les mesures implementades tenen com a objectiu complir amb els requisits de la certificació mediambiental Leed, que acredita els edificis que respecten al medi ambient.

Façana del poliesportiu
Façana del poliesportiu
  • L’orientació de l’edifici s’adequa a les condicions que ofereix aquesta ubicació i afavoreix un màxim ús d'il∙luminació natural i un òptim tractament tèrmic. A través de la protecció solar de doble pell de la façana i soterrant part de l’edifici es redueix un 30’5% la demanda energètica.

  • El soterrament parcial del poliesportiu ha permès reduir l’impacte visual de l’edifici en l’entorn i, alhora, guanyar espai públic urbà al voltant de l’equipament. Un 25% d’aquest d’aquest espai és zona de vegetació. El disseny ha permès l’eixamplament de la vorera i la creació d’una plaça exterior en la zona d’accés. 

  • La qualitat de l’aire a l’interior garanteix la comfortabilitat de l’espai per a les persones. Per aconseguir-ho, entre d’altres, s’han utilitzat materials definitius amb baixos compostos orgànics volàtils (COV). També existeixen pelfuts en accessos que permeten la neteja de substàncies contaminants que s'arrosseguen pel calçat i eviten la seva entrada a l’interior.

  • Ús de serà de materials constructius locals que permeten l’absorció acústica, eviten les emissions de contaminants o la seva transmitància.

  • Per evitar el malbaratament energètic, l’entitat gestora comptarà amb una persona responsable d’eficiència energètica de l’equipament. Gràcies a un sistema de gestió Intel∙ligent vetllarà per tal que el funcionament de les instal·lacions consumidores d’energia, principalment la calefacció i els sistemes d’enllumenat, s’adeqüin i ajustin a l’ús i horaris reals de l’edifici.

  • Generació local d’energia. L’equipament disposa de dues instal·lacions de generació d'energia renovables:

    • una instal·lació solar tèrmica amb una superfície de captació de 117 m2, amb la qual es preveu cobrir el 70% de la demanda d’aigua calenta sanitària del poliesportiu
    • una instal·lació fotovoltaica, amb una potència pic instal·lada de 50,56 kWp, que genera part de l’electricitat que necessita l’equipament per funcionar i que autoconsumirà el propi edifici, reduint per tant, el consum d’energia de la xarxa.

    Són instal·lacions són cada vegada més habituals en els equipaments públics de la ciutat. En aquest mapa pots consultar tota l'energia que es genera a nivell municipal.

  • Contractació d’energia verda. L’edifici genera part de l’energia elèctrica que necessita per funcionar, però aquesta no és suficient per a cobrir tota la seva demanda elèctrica. La resta d’electricitat necessària per cobrir necessitats quan no hi ha prou recurs solar s’obté a través de Barcelona Energia, l'operador elèctric metropolità, que assegura que el 100% de l'energia que subministra és d'origen renovable garantit.

  • Acompanyament energètic. Per assegurar el funcionament òptim des del punt de vista energètic, l’entitat gestora d’aquest poliesportiu comptarà també amb el suport i l’acompanyament energètic de l’Agència d’Energia de Barcelona i el Districte de Sant Andreu, que s’encarregaran també de supervisar i avaluar el compliment dels objectius de consums i produccions energètiques anuals.

  • Estalvi d’aigua. A través de diversos accessoris implementats, es disminueix els litres per minut com a litres per descàrrega, aconseguit un 44% més d’estalvi d'aigua que un edifici estàndard. Per a les zones exteriors de l'edifici es va triar la vegetació autòctona de Baixa necessitat hídrica que redueix fins a un 64% l'ús d'aigua d'irrigació.

  • En l'edifici existeixen àrees per a la segregació correcta de residus. També, s’implementaran la seva reducció al mínim, garantint, per exemple, que tots els materials utilitzats per a esdeveniments siguin reutilitzables.

  • Des de l’equipament es promou la mobilitat sostenible incorporant aparcaments interiors de bicicletes, tant per a treballadors i treballadores, com per a persones usuàries i visitants.