Fons Fotogràfic Popular (FFPB)

Un projecte veïnal col·laboratiu que té com a objectiu principal reconstruir la memòria gràfica del barri.

Què és el Fons Fotogràfic Popular?

El Fons Fotogràfic Popular (FFPB) és un projecte veïnal col·laboratiu que té com a objectiu principal reconstruir la memòria gràfica del barri.Els pals de paller del projecte són, d’una banda, la participació dels  veïns que hi aporten els records personals i fotografies conservades en els fons familiars i, de l’altra, la complicitat de les institucions culturals de Ciutat Vella (arxius i museus) que custodien fons fotogràfics diversos sobre la Barceloneta. Periòdicament, amb els materials recollits s’elaboren exposicions monogràfiques a la CB1761 sobre temes diversos de la història del barri. Al cap i a la fi, la raó de ser del FFPB és anar construint entre tots, sense presses, una finestra àmplia i diversa, oberta a la memòria.

Com puc comentar una fotografia a la web?

A la franja superior de cadascuna de les fotografies que consulteu al Fons Fotogràfic Popular hi  trobareu una pestanya de “Fes memòria”. Si hi cliqueu al damunt s’obrirà una nova finestra, en la qual podreu explicar si reconeixeu les persones o els llocs que apareixen a la imatge i també fer els comentaris que considereu oportuns.
Després d’escriure els comentaris, cal que hi introduïu el vostre nom o àlies i el correu electrònic, abans d’enviar el missatge.

Col·laboradors: veïns i veïnes del barri

Aquestes són les famílies que de moment han col·laborat en el Fons Fotogràfic Popular de la Barceloneta:

Domènech
Granada
Ibern
López
Lloris
Monsonís
Parer

Col·laboradors: L’Arxiu Municipal del Districte de Ciutat Vella

El primer fons disponible al web és una part de la Col·lecció de l'Arxiu Popular de la Barceloneta. Aquest fons és un fragment de la història col·lectiva del barri, i com a tal s'ha beneficiat de l'interès dels veïns, de les associacions i de l'administració municipal.
L'any 2006 el fons es va constituir gràcies a la donació del col·leccionista Paco López Tey al fons de l'Arxiu Municipal del Districte de Ciutat Vella (AMDCV) i es van començar les tasques d'avaluació i tria, primers inventaris somers i primeres catalogacions en bases de dades. Malgrat que només s'havia fet una primera classificació temàtica, es va començar un projecte més ambiciós i alhora més costós econòmicament: la digitalització i la catalogació de 17.178 imatges, que començaria cap a finals de l'any 2010 amb el compromís del Districte de facilitar-ne còpies digitals al centre cultural Casa de la Barceloneta 1761 (CB1761). L'any 2014 es van enllestir les tasques de descripció i catalogació, i es va posar en marxa des de l'Arxiu Municipal del Districte, juntament amb el Pla de barris de la Barceloneta, un estudi acurat i professional dels drets de difusió i d'ús de les imatges, especialment pel que fa a la Llei de protecció de dades i de la pròpia imatge, i dels drets d'autor, i també es van avaluar i consensuar els drets d'explotació de la base de dades.
La signatura del conveni va significar l'acompliment de l'objectiu fixa't l'any 2009, tractament tècnic a càrrec de professionals i conservació del patrimoni fotogràfic.

Col·laboradors: Observatori de la Vida Quotidiana (OVQ)

L'Observatori de la Vida Quotidiana (OVQ) coordina el projecte del FFPB. És un col·lectiu independent i transdisciplinari que treballa des de l'any 1999 en recerca històrica i etnogràfica a la ciutat de Barcelona. El seu objectiu és combinar les eines pròpies de la investigació social amb la potència evocadora de les arts visuals i està especialitzat en treballs que apropin la fotografia, entesa com a eina comunicativa, a la ciutadania.

SELECCIONA I COMENTA UNA FOTO

Accedeix a les fotografies i millora la seva descripció a
través dels teus propis records.