Inici / Barceloneta Elements
PATRIMONI

Barceloneta Elements

L’origen del projecte “Barceloneta Elements” es troba en un inventari de detalls ornamentals que va elaborar l’equip Barceloneta Elements l’any 2010.

L’equip de treball, format per investigadors vinculats de manera activa a Barceloneta + Història i a l’Associació Cultural La Fraternitat, amb la col·laboració del Pla de barris de la Barceloneta, va donar forma a aquesta iniciativa de treball en xarxa i després d’un actiu treball de camp va descobrir més de 3.000 elements que componien el paisatge urbà de les façanes al barri. L’inventari va permetre inicialment proporcionar eines per a la creació d’un dels jocs del lloc web etslostia.cat, "Petites coses que molen", i itineraris culturals com Barceloneta Secrets en el marc territorial de la Barceloneta. En una segona fase, l’inventari ha permès organitzar una exposició de fotografia amb els detalls més destacats i editar el catàleg de “Barceloneta Elements”.

L’objectiu del projecte “Barceloneta Elements” era posar en relleu el valor del barri de la Barceloneta per mitjà dels elements que encara sobreviuen i presentar-los com a patrimoni indispensable i com un valor que cal descobrir i protegir. Tots aquests elements materials també serveixen com a excusa per explicar petites històries que amaguen i que componen el patrimoni vital i immaterial de la Barceloneta .

 

Exposició “Barceloneta Elements”

La Barceloneta té una imatge estereotipada, que són els balcons sempre plens de roba, però l’exposició “Barceloneta Elements” ens va convidar a mirar una mica més enllà i ens va donar l'oportunitat de descobrir, o redescobrir, la Barceloneta. L'exposició fotogràfica constava d'un recull de més de vuitanta petits elements ornamentals que decoren les façanes i els carrers de la Barceloneta a través de la mirada personal del fotògraf Dídac Santesmasses.

 

Catàleg "Barceloneta Elements"

En una segona fase del projecte “Barceloneta Elements” es va donar forma al catàleg d’elements ornamentals del paisatge urbà de la Barceloneta amb una selecció de 100 elements tradicionals i deu edificis del nostre paisatge on es mostren els detalls que passen desapercebuts, com ara forjats, enrajolades, serigrafies, escultures... petits elements que fan que la Barceloneta sigui un espai amb un gran valor patrimonial. El llibre s'ha publicat l’any 2014 amb la col·laboració de la CB1761.

El joc

La documentació del Catàleg d’elements ornamentals del paisatge urbà de la Barceloneta (2010) va servir per posar en marxa el joc “Petites coses que molen”, que va formar part del projecte etslostia.cat en col·laboració amb el Pla de barris de la Barceloneta i la Biblioteca Barceloneta - la Fraternitat.

Més informació:

"Petites coses que molen":
> Espai web
 


Els itineraris culturals

Un dels objectius del projecte era fer divulgació del patrimoni inventariat, per això l’equip Barceloneta Elements va dissenyar inicialment dues rutes amb el suport del Pla de barris de la Barceloneta. Els itineraris que integren el projecte “Barceloneta Elements”, concebuts com a petits passeigs a peu, són Barceloneta Secrets i la Fundació de la Barceloneta.