Inici / Convocatòria de Projectes CB1761

Convocatòria de Projectes CB1761

Convocatòria pública per a la presentació de projectes que contribueixin a la recuperació i difusió de la memòria històrica, col·lectiva i democràtica de la Barceloneta. S’accepten projectes en variats formats com exposicions, documentals, concerts, publicacions, conferències o tallers. Poden optar-hi totes aquelles persones majors d’edat o entitats que ho desitgin, així com alumnes dels centres escolars de la Barceloneta.

El 2021 hi ha un pressupost de 10.000 euros (base imposable) que es divideix en diferents projectes, atorgant un màxim de 3.000 euros (base imposable) per a cadascun.

Els projectes s’havien d’enviar per correu electrònic i en format pdf a info@casabarceloneta1761.cat del 3 de maig al 15 de juny del 2021.

Quatre han estat finalment els projectes seleccionats per la Comissió d’Activitats en la convocatòria 2021 que formaran part del calendari d’esdeveniments de la Casa de la Barceloneta 1761. Així doncs, els 10.000 euros del total del pressupost de la convocatòria quedaran repartits entre els següents treballs:

 

«Arxiu històric del sindicalisme portuari de Barcelona» de Josep Maria Deop (Organització d'estibadors portuaris de Barcelona). Creació i exposició d'un fons documental i material de les feines d'estiba al port de Barcelona, incidint especialment en el sindicalisme portuari i la seva vinculació amb el barri de la Barceloneta. 

«Espolsant arxius. Dones obreres, poetes i activistes de la Barceloneta» de Magali Touzet i Paula Constantino. Recorreguts a través de codis QR on s'explica la història de dones que van tenir gran influència en la memòria col·lectiva del barri. Una exposició mostrarà el seu llegat en la cultura popular.

«La iaia velleta i el suquet de peix a la Barceloneta» de Anabel Ayala i Vendela Vrensk. Creació, edició, impressió i exposició d'un conte infantil il·lustrat que inclou una recepta tradicional del suquet de peix i una breu descripció històrica sobre el seu origen a la Barceloneta. 

«Pescar al Mediterrani, viure a ciutat: qui eren i com vivien les famílies pescadores a la Barcelona de 1930» de Conchi Villar. Investigació i exposició sobre la memòria dels pescadors, centrada en les condicions de vida de la comunitat pesquera a partir de principis de la dècada de 1930. Visibilitzarà el treball femení i infantil.

 

Tots aquests projectes compleixen la premissa de treballar per recuperar la memòria històrica i col·lectiva del barri, ja sigui a través de l’estudi del moviment obrer i veïnal, l’antifeixisme, les lluites per la igualtat de gèneres i les mobilitzacions per aconseguir la democràcia, a més de posar en valor el patrimoni de la Barceloneta des de la seva cultura popular fins a les expressions arquitectòniques i artístiques.

A la convocatòria de 2021 les entitats i persones avaluadores dels projectes a subvencionar van ser: 

Associació Barceloneta Alerta, Associació de Veïns Barceloneta i Carme Núñez.