Inici / Convocatòria de Projectes CB1761

Convocatòria de Projectes CB1761

Convocatòria pública per a la presentació de projectes que contribueixin a la recuperació i difusió de la memòria històrica, col·lectiva i democràtica de la Barceloneta. S’accepten projectes en variats formats com exposicions, documentals, concerts, publicacions, conferències o tallers. Poden optar-hi totes aquelles persones majors d’edat o entitats que ho desitgin, així com alumnes dels centres escolars de la Barceloneta.
 

El 2020 hi ha un pressupost de 9.000 euros (base imposable) que es divideix en diferents projectes, atorgant un màxim de 3.000 euros (base imposable) per a cadascun.

Els projectes s’havien d’enviar per correu electrònic i en format pdf a info@casabarceloneta1761.cat de l’1 de juny al 15 de juliol del 2020.

 

Cinc han estat finalment els projectes seleccionats per la Comissió d’Activitats en la convocatòria 2020 que formaran part del calendari d’esdeveniments de la Casa de la Barceloneta 1761. Així doncs, els 9.000 euros del total del pressupost de la convocatòria quedaran repartits entre els següents treballs:

«Barceloneta: Senyores, històries i artefactes» de Francisca Casas-Cordero i Cecilia  Moreno. Curt-documental amb el testimoni de dones adultes que parlen del passat i el present a partir d’objectes significatius per a elles.

«Dones anònimes o dones amb nom?» de Francesca Camps, Carme Berga i Ana Maria Chaler. Llibret, exposició i audiovisual a partir d’entrevistes i d’una recerca bibliogràfica que rescaten del passat i del present la vida de diferents dones del barri.

«El viver de la família» de Thaïs Buforn i Franck Espartero. Documental sobre els vivers de musclos del moll de Llevant de la Barceloneta. Narrat en primera persona, com a neta de propietaris d’un viver, inclou entrevistes a testimonis i a experts.

«Recuperem la memòria històrica de la tradició pesquera del barri de la Barceloneta» de Cap a Mar. A través de la fotografia i el vídeo es documenta la memòria històrica dels últims pescadors de la Barceloneta per donar valor a un patrimoni que desapareix.

«Sirenes de la Barceloneta» de Ilaria Sartori. Article (en línia i imprès), conferència i ruta guiada entorn a les memòries sonores femenines del barri amb l’objectiu de recollir i difondre material musical i d’escolta.

 

Tots aquests projectes compleixen la premissa de treballar per recuperar la memòria històrica i col·lectiva del barri, ja sigui a través de l’estudi del moviment obrer i veïnal, l’antifeixisme, les lluites per la igualtat de gèneres i les mobilitzacions per aconseguir la democràcia, a més de posar en valor el patrimoni de la Barceloneta des de la seva cultura popular fins a les expressions arquitectòniques i artístiques.

A la convocatòria de 2020 les entitats i persones avaluadores dels projectes a subvencionar van ser: 

Associació Barceloneta Alerta, Associació de Veïns Barceloneta i Carme Núñez.