Inici / Memòria cooperativa
RECERCA

Memòria cooperativa de la Barceloneta

Arrencar de l'oblit el nostre passat cooperatiu.

Tot i la importància que les cooperatives obreres van arribar a tenir en la vida social del barri des de la darreria del segle XIX, avui ben pocs saben que l’emblemàtic edifici de la Biblioteca Barceloneta - la Fraternitat i l’immoble del Segle XX, actualment en desús, foren aixecats gràcies a l’esforç mancomunat de generacions de veïns, o que al passeig hi havia el Centre Cooperatiu de Pescadors i la Modèstia, entre altres. Menys se sap encara que les cooperatives van significar una experiència d’autogestió col·lectiva de les necessitats comunes.


És per això que des de l'any 2010, i com a part de la campanya veïnal per recuperar l'edifici del Segle XX per a ús social, impulsada per l'Associació de Veïns de l'Òstia i la Plataforma de Defensa de la Barceloneta, es va posar en marxa el Grup de Recerca Memòria Cooperativa (GRMCB). És tot un experiment de recerca i lluita entre veïns, activistes socials, historiadors i professionals d'especialitats ben diverses.

Aquests són alguns dels projectes que estem treballant:

  • Història del cooperativisme obrer de consum a la Barceloneta

    Una exposició que vol difondre la història del cooperativisme de consum a la Barceloneta com a part fonamental de les organitzacions obreres que arrelaren al nostre barri. Un recorregut que vol contribuir a desenterrar la memòria de les lluites per l’emancipació social, a través dels documents conservats i de la memòria viva.

  • Volem el segle XX

    Després de l'incendi, ara més que mai, el segle XX és pel barri.