Inici / Què és La Casa de la Barceloneta 1761?

Què és La Casa de la Barceloneta 1761?

La Casa de la Barceloneta 1761 és un equipament municipal dedicat a recuperar la memòria històrica i col·lectiva del barri: el moviment obrer, l’antifeixisme, les lluites per la igualtat de gèneres, les mobilitzacions per aconseguir la democràcia i els moviments veïnals, a més de posar en valor el patrimoni de la Barceloneta, des de la seva cultura popular fins a les expressions arquitectòniques i artístiques.

L’edifici, a diferència de gairebé totes les cases de la Barceloneta, ha mantingut la seva volumetria original durant el segle XIX i XX malgrat les transformacions interiors. És l’últim exemple d’edifici originari amb façana a tres carrers. La seva recuperació permet mostrar i donar a conèixer el patrimoni arquitectònic original del segle XVIII a la Barceloneta.

El carrer de Sant Carles forma part del nucli de carrers inicials on es començà a construir el barri de la Barceloneta a partir de 1753. En aquest carrer l’any 1761 s’acabà la construcció de l’edifici que actualment és la Casa de la Barceloneta i l’esparter Joan Coll s’hi va instal·lar. És possible que a banda de viure-hi també destinés part de l’espai a la seva activitat, ja que com a esparter segurament es dedicava a fer cordes per a les embarcacions.

L’any 1783, l’edifici va passar dels hereus de Joan Coll a la família Sust, nissaga de mestres d’aixa i gent de mar descendents d’un calafat genovès establert al Masnou a finals del segle XVII. La casa continuà doncs lligada a personatges amb activitats marineres. Amb el pas del temps, la casa es segregà i la planta baixa es convertí en una botiga de queviures i posteriorment en un establiment de restauració.