Inici / Recerca
LA CASA DE LA BARCELONETA 1761

Recerca

Investigar per conèixer millor la transformació de la Barceloneta al llarg del temps.

Un dels objectius de la Casa de la Barceloneta 1761 és promoure la investigació social sobre el passat i el present del barri. Des de la història, l'antropologia, la geografia humana o l'urbanisme, volem impulsar i consolidar projectes de recerca col·laboratius amb altres institucions o agents socials que permetin aprofundir, en sentit ampli, en el coneixement de la Barceloneta des que es va fundar, l'any 1753.

 • Memòria cooperativa

  Tot i la importància que les cooperatives obreres van arribar a tenir en la vida social del barri des de la darreria del segle XIX, avui ben pocs saben que l’emblemàtic edifici de la Biblioteca Barceloneta - la Fraternitat i l’immoble del Segle XX, actualment en desús, es van construir gràcies a l’esforç mancomunat de generacions de veïns.
 • La Barceloneta bombardejada

  Diari dels atacs a la Barceloneta i al port (1936-1939)
 • 4 Relats d'un barri amenaçat

  Un cicle anual de xerrades debat que veïns, activistes i científics socials convoquen a la Casa de la Barceloneta 1761 amb la voluntat de conèixer, pensar i discutir, des d'enfocaments diversos, el passat, el present i el futur del nostre barri.
 • Tornar al lloc

  “Tornar al lloc” és un projecte d’acompanyament a la gent gran del barri de la Barceloneta per als espais importants de les seves vides, “el lloc on van néixer, els espais on jugaven amb les veïnes, allà on rentaven la roba, allà on les mares reparaven la xarxa, l’esquerda de la casa marcada per la bomba, o l’escola que els feixistes van fer explotar...”.
 • Turisme al barri. Benefici o malefici?

  La Barceloneta ha experimentat un creixement impressionant quant a l’afluència turística els darrers 15 anys. Avui, determinades zones del barri han esdevingut espais en què, dia rere dia, les peregrinacions turístiques dominen el paisatge i en les quals els turistes, tot passejant o consultant un mapa, amb la càmera a la mà, encarnen la imatge d’un fenomen multidimensional relacionat amb transformacions socials, simbòliques, econòmiques i urbanístiques profundes.