Els relats de la gent que s’organitza col·lectivament per canviar la ciutat

Els relats de la gent que s’organitza col·lectivament per canviar la ciutat

22/04/2020 - 17:02

Aquest Sant Jordi és molt diferent dels altres. La nostra realitat ha canviat en poques setmanes i ens obliga a adaptar-nos i a fer les coses d’una manera diferent. Però hi ha valors i pràctiques presents a la ciutat que poden ser clau per reconstruir la nostra societat. Per aquesta raó, Barcelona Llibres ha decidit posar gratuïtament a l’abast de tothom el llibre ‘Retrats de la Barcelona comunitària’, un recull d’històries de persones de diferents barris de la ciutat que s’organitzen per construir col·lectivament una ciutat millor.

En moments com els que estem vivint, en plena emergència sanitària i davant d’una més que probable crisi socioeconòmica, són més necessaris que mai els valors i pràctiques comunitaris de solidaritat. Retrats de la Barcelona comunitària recull històries que descriuen una ciutat de gent organitzada que construeix col·lectivament respostes a necessitats del seu dia a dia. Relats en forma de reportatges que, llegits en el context actual, ofereixen un camí d’esperança per sortir d’aquesta situació.

És el cas del projecte Radio Nikosia, al capítol “Una illa on et saluden”, que relata com s’aconsegueix generar un espai en què tothom és benvingut i pot deixar enrere el pes dels diagnòstics i estigmes que arrossega en la vida quotidiana. O la història d’un grup de dones de la Verneda i la Pau que fan front a un urbanisme hostil per reivindicar que el carrer és seu i fer xarxa, que s’explica al capítol “Caminar sobre perill”. O també “Cosint confiança”, que ens porta fins al barri de les Roquetes, on ens trobem una història sobre com es pot abordar la salut i fer comunitat des de la costura i sobre com les trobades quotidianes permeten recosir barris.

Com explica l’autor, el periodista João França, l’objectiu del llibre és “mostrar les energies comunitàries que mouen la ciutat i fer un retrat de la gent que s’organitza per fer-ho en un sentit més transformador”, des de l’organització veïnal, la comunitària promoguda des dels serveis, fins a la més activista.

Al llarg d’un any, el periodista va recórrer la ciutat per conèixer, reconèixer i connectar diferents projectes comunitaris a partir d’entrevistes i visitant gent i projectes, seguint diferents eixos temàtics, com ara l’educació, la salut, la migració o el gènere. El resultat és un llibre de reportatges que recorre la Barcelona comunitària.

El llibre inclou les il·lustracions de Berta Aguilar, que, després de llegir els relats, va anar a visitar alguns dels barris que no coneixia prou, per poder plasmar millor la gran quantitat d’històries, de gent i de personatges que apareixen entre les pàgines.

Sobre el paper de les il·lustracions, Aguilar explica que “la il·lustració dona més marge al llibre seguint un fil conductor i aportant-hi més personalitat. Té un punt d’imaginació, ja que són histories reals, però el dibuix és més lliure”. Una visió compartida per França, que manifesta: “Les il·lustracions permeten veure reflectides moltes de les situacions que vaig viure i conèixer al llarg de tot l’any de recerca i que no s’haurien pogut recuperar d’una altra manera”.

El projecte d’energies comunitàries

Aquest llibre s’emmarca en el projecte “Les energies comunitàries que mouen la ciutat de Barcelona”, d’Acció Comunitària de l’Ajuntament de Barcelona. Com explica el director, Oscar Rebollo, “treballem amb la idea que l’energia que mou la ciutat no és només la dels combustibles fòssils o l’energia solar, sinó que també és l’energia i l’acció col·lectiva, com una resposta a necessitats, demandes i propostes de la mateixa ciutadania”.

El llibre va sorgir amb l’objectiu de tenir una mirada pròpia, en el marc del projecte, per conèixer, fer valer i connectar projectes d’energies comunitàries de Barcelona. “Ens interessava molt que la mirada fos lliure, oberta i diversa per poder cobrir molt de camp. No és una memòria corporativa de les activitats presencials, sinó que és una mirada diferent que el periodista João França plasma en aquesta sèrie de reportatges que reflecteixen molt bé la potència de la gent que fa coses”, explica Rebollo.

La Barcelona comunitària per a un Sant Jordi confinat

Però quin és el valor d’aquestes històries quotidianes de la ciutat, segons els autors i impulsors del llibre?

Berta Aguilar recorda que és un llibre que dona a conèixer molts col·lectius i associacions que hi ha als barris de la ciutat. “Veure com la gent s’està organitzant i lluita des de fa temps per aconseguir avenços et fa pensar. Tots aquests moviments col·lectius s’haurien d’enriquir, més encara amb la situació provocada per la Covid-19. És un llibre que pot ajudar molt a pensar”, explica Aguilar.

Per la seva banda, Òscar Rebollo destaca que una raó per descarregar-se i llegir el llibre és “el valor que té l’obra en sí, les històries, com està explicada la vida de la ciutat. Poder conèixer en primera persona experiències vitals de gent que és algú a partir d’allò col·lectiu i no a partir d’allò individual o dels zeros del seu compte corrent”.

Finalment, João França explica que aquestes històries li generen molt d’optimisme, ja que mostren que es poden fer les coses d’una altra manera i que es pot transformar el món. “Pensant en els reptes que ens trobem avui dia i pensant sobre com avancen els discursos autoritaris o els retrocessos en drets, el que m’emporto d’aquesta obra és que segurament serà més fàcil trobar respostes des d’espais de convivència i de compartir, que no des d’altres espais”, afegeix l’autor.

I conclou: “Em pregunto si podem sortir d’aquí ja amb la consciència que els problemes són col·lectius i poder construir i aprofitar les eines col·lectives que ja existeixen per donar-hi resposta. I bona part de les respostes que s’estan construint parteixen d’això: xarxes de suport mutu de barri”.

Descàrrega del llibre