You are here

Els calçots són una mena de ceba tendra que es menja a la brasa, habitualment durant els mesos de gener, febrer i març. Tradicionalment es couen a la brasa, amb llenya provinent de sarments de vinya i es consumeixen acompanyats d’una salsa típica, anomenada salvitxada, que és una salsa de tipus romesco.

Sembla que l’origen del calçot es situa a Valls, a finals del segle XIX. No fou fins a mitjan segle passat que el calçot es va fer conèixer fora de l’Alt Camp. La festa del calçot de Valls, que se celebra el darrer diumenge del mes de gener, va fer 100 anys l’any 1996. S’hi celebren tres concursos : el concurs de cultivadors de calçots, el concurs de salsa de la ‘calçotada’ i el concurs de menjadors de calçots.

Des de llavors la calçotada s’ha anat estenent fins que ha esdevingut una festa gastronòmica coneguda arreu de Catalunya.

Aquest any el casal hem anat a fer la calçotada a Hostalric. No només vam anar a fer un bon dinar sinó que vam aprofitar el dia per visitar el poble i després d’atipar-nos de calçots els vam fer baixar ballant una bona estona!

LA SALSA DELS CALÇOTS:

La salvitxada, de “salsa” i “vitxo/bitxo” dels pebres picants de cuallarga també anomenats vitets, pebrina o pebre picant, és la salsa típica que acompanya els calçots a les calçotades. És una varietat de la salsa romesco, diferenciada de la salsa del xató, que generalment porta tomàquet.

Entre els seus ingredients s’hi compten l’ametlla torrada, el tomàquet vermell escalivat, la nyora o el pebrot banya de cabra, l’all escalivat, l’oli d’oliva, el vinagre, la sal, el julivert i opcionalment altres productes tradicionals del camp, de caràcter espessidor, aromatitzant o substitutiu, com pa torrat, all cru, avellana torrada, etc. que acaben de configurar la fórmula particular i sovint secreta de cada cuiner.