You are here

La nostra tallerista voluntària de Ioga, la Maria Romero, ens comparteix aquest escrit que ha fet per explicar la pràctica del Ioga. Desitgem veure’t aviat fent classe!

Sentit etimològic del Ioga:

“La palabra Yoga deriva etimológicamente de la raíz verbal yuj, que significa atar, uncir, unir. Puede tener muchas connotaciones. En español está relacionada con la palabra yugo.”

La Bhagavad-*gitã, defineix el ioga com a “destresa en l’acció”. Els yoguis i yoguinis, exerceixen les seves obligacions sense anhelar cap recompensa, sense esperar el fruit de l’acció, el fan per convicció pròpia i amor a l’exercit. És tal la seva alegria i amor pel realitzat i des del desinterès cap a la recompensa, que fet així l’acció per si mateixa dóna el seu fruit i llavors el yogui o yoguini accepta el que vingui des de l’agraïment. No ho anhela, però sí que ho accepta i sap valorar-ho i agrair-ho.

La definició d’alguns mestres rellevants:

 • B.K.S IYENGAR *1. El yoga significa unión. La unión del alma individual con el
  Espíritu universal yoga. De forma más comprensible, el yoga es la unión del
  cuerpo con la mente y de la mente con el alma.
 • ANDRÉ VAN LYSEBETH *2. El estado del yoga es aquel en el que el hombre
  está ligado a lo divino.
 • MANUEL MORATA *3. El yoga es un estado del ser, experiencia a la cual se
  accede como fruto de la práctica y el yoga como conjunto de técnicas que
  permiten una progresiva evolución hacia el estado del ser.

Aquestes definicions descrites al principi són dels autors més rellevants. A continuació, comparteixo el que m’aporta:

Para mi el yoga es un complemento ideal para mi vida, me da seguridad, fuerza, equilibrio y paz. Mi pensamiento se vuelve claro, no hay engaños, veo la verdad en mi y en los demás. Sin él no hubiera conseguido aceptar todas las vivencias que he tenido a lo largo de mi vida.
No se sabe exactamente el origen del yoga, algunos consideran que tiene una antigüedad de más de 5.000 años. Las primeras referencias proceden de descubrimientos arqueológicos excavados en el valle de Indo (actual Pakistán) donde se hallaron sellos de piedras y figuras de personas realizando posturas de yoga y meditación, relacionado con la civilización Indus-Sarasvati (cultura del Valle del Indo, edad de bronce)“.

La mil·lenària cultura del Ioga deu la seva evolució als savis de l’antiguitat, que amb el temps van desenvolupar i van aplicar els seus ensenyaments d’acord amb les característiques de la seva època. Segles enrere els ensenyaments eren revelats secretament de mestre a deixeble, la qual cosa s’ha estès fins a l’actualitat.

Amb el pas del temps, gran part dels ensenyaments van ser transcrites, no obstant això, algunes romanen ocultes i solament es pot accedir a elles a través del contacte directe amb un mestre.

Es tracta de fer diferents asanas (postures), que inclouen estiraments, torsions, obertures que al costat d’una bona respiració et porta a un estat de pau i equilibri, tan necessari per al nostre dia a dia.

Beneficis físics:

 • Fortalesa: Les postures tonifiquen el cos.
 • Flexibilitat: El cos es manté a través d’un correcte estirament
 • Energia: la millora del funcionament glandular ens manté plens d’energia.
 • Salut: Quan la ment i el cos estan equilibrats ens sentim bé.
 • Millora de la circulació sanguínia.

Beneficis mentals:

 • Concentració: la pràctica de les postures de ioga ens ajuda a mantenir la ment concentrada.
 • Estabilitat emocional: el contacte amb el jo intern aïlla la ment dels pensaments negatius
 • Pau: La tranquil·litat i la tolerància en la ment i l’absorció en el jo interior genera un estat permanent de pau i tranquil·litat.
 • Autoconeixement: desenvolupa les habilitats necessàries per a comprendre el funcionament de la ment a través de l’observació.
 • Desenvolupament de ment i cos: Enforteix l’autoestima.

Beneficis espirituals:

 • Saviesa: una pràctica persistent desenvolupa el coneixement.
 • Llibertat: La saviesa condueix a l’experiència de llibertat en la vida diària.
 • Integració: El treball regular condueixen a un estat íntegre d’harmonia.
 • Més descans durant la nit.
 • Calma: una altra manera d’afrontar els problemes.
 1. B.K.S IYENGAR (1918-2014) . Ha sido durante décadas el profesor más respetado del mundo. Ha introducido el Yoga en Occidente. Autor de muchas obras sobre el Yoga.
 2. ANDRÉ VAN LYSEBETH (1929-2004). Dedicó toda su vida a practicar y enseñar yoga. Reconocido por sus prácticas en Occidente.
 3. MANUEL MORATA. Discípulo directo de Nil Hahoutoff, profesor y formador de profesores de Yoga.