You are here

Barcelona té dos oratoris de Sant Felip Neri i un d’ells es troba a la Vila de Gràcia. D’estil neoclàssic, l’edifici destaca pel claustre central i per l’església principal. L’activitat religiosa de l’Oratori de Gràcia va començar l’any 1885. A finals del segle XX va obrir-se al barri i es va convertir en una part essencial de l’activitat cultural gracienca.

El 1883 es va fundar l’Oratori de Sant Felip Neri de Gràcia, que es va obrir al públic el 1885, i aquest any compleix 130 anys d’història. El claustre n’és la part més original, l’espai central de l’edifici, rodejat de columnes. Es tracta d’un indret desconegut per molts graciencs, que, un cop l’han vist, en queden enamorats.

Al llarg de la seva història l’edifici ha estat testimoni de diversos fets. Des de la Setmana Tràgica, en què es va incendiar, fins a la Guerra Civil. I ja en l’última etapa del segle XX, cap als anys vuitanta, va convertir-se en un dels punts forts de la cultura de la Vila de Gràcia. De les primeres coses que es van fer al claustre de l’Oratori van ser els concerts de Festa Major.

També és un centre amb molta activitat pròpia, ja que és la seu d’un centre d’esplai i de l’escola de música Musics’Son. El grup d’artistes nunArt també té la seu a l’Oratori, i als estius organitza el festival nunOff, que omple de públic el claustre. Corals i altres entitats del barri també demanen poder fer-hi actuacions o recitals de poesia.

Ferran Colàs, prefecte de l’Oratori de Sant Felip Neri de Gràcia explica: “Recordo que Pau Riba i en Cassasses van fer un recital que fins i tot em feia gràcia, perquè el claustre estava ple de gent i algú em va dir: ‘Ferran, no et sap greu que hi hagi aquí aquests, amb aquestes coses que diuen?’ I dic: ‘Mira, tant de bo l’església se m’omplís com l’omplen ells.’”