Homenatge a Casavella

El diumenge 15 d'octubre, Barcelona prepara un homenatge a Francisco Casavella i a la seva novel·la 'El día del Watusi'.

L’escriptor Francisco Casavella va convertir el 15 d’agost en El dia del Watusi en l’imaginari literari dels seus lectors. A la trilogia El día del Watusi (2002-2003), considerada una novel·la de culte sobre la Barcelona del segle XX, el protagonista, Fernando Atienza, i el seu escuder, Pepito el Yeyé, creuen veure el cadàver del Watusi, un personatge llegendari del barri, surant a les aigües del port de Barcelona. És el 15 d’agost del 1971. És la novel·la cabdal del barceloní Francisco García Hortelano, nom real de Casavella, que també va deixar títols com El triunfo (1990) i El secreto de las fiestas (1997).

L’autor, mort l’any 2008, hauria fet 60 anys el proper 15 d’octubre. És per això que aquest dia es farà un gran homenatge a Casavella i a la seva trilogia. La celebració està organitzada conjuntament per l’Institut de Cultura de Barcelona, Biblioteques de Barcelona i el Castell de Montjuïc i comissariada per l’escriptor Miqui Otero. Tindrà com a focus principal una intensa jornada d’activitats, amb formats i gèneres diversos, al Pati del Castell de Montjuïc.

La “diada Casavella” arrencarà amb tres rutes guiades pel barri de Sant Antoni. Pilar Romera, escriptora, farà una ruta itinerant pel barri on va néixer Casavella; el Dj Ragna (dj i manager de Peret) rastrejarà epifanies musicals i connexions sentimentals de Casavella; i la llibretera de La Calders Isabel Sucunza conduirà una trobada des d’aquesta llibreria amb petita excursió al Mercat de Llibres dominical, on s’exposaran les relacions de l’univers de la novel·la amb el barri i amb altres novel·les mirall.

FESTA AL CASTELL DE MONTJUÏC
De 12 h a 20.30 h
Entrada lliure
Hi haurà servei de restauració durant tota la jornada

12 h – Elevación, elegancia y entusiasmo. I
Banda sonora de l’homenatge per DJ Ragna

12.30 h – Concert vermut per Yumitus del Pichón y su Combo 
Yumitus del Pichón va actuar en directe a la presentació d’ El triunfo, la novel·la debut de Casavella. Anys després homenatgen l’autor amb la seva rumba catalana.

13.25 h – La novel·la de la transició, “El Watusi”, com a l’obra definitiva del ῾kaos’ d’un país que “va passar de dramàtic a imbècil” 
Moderat per Jordi Costa i amb la participació de Mar Padilla, Silvia Sesé i Pedro Burruezo. Recital de Pedro Burruezo

14.10 h – Concert de Josele Santiago, acompanyat de David Krahe
Les connexions i afinitats entre Josele Santiago i Francisco Casavella són moltes. El grup més mític del primer apareix esmentat a la novel·la, mentre que Josele va inspirar-se en un dels moments més hilarants d’El día del Watusi per a una de les seves cançons en solitari.

15.05 h – “Lo que sé del triunfo” per Joan Riambau
Amb El triunfo, la seva primera novel·la, Casavella es dona a conèixer com a un narrador extraordinari i un creador de mites fascinants. De Hamlet a la rumba, una evocació del llibre i de l’escriptor.

16.35 h –  El Watusi i la conga sense fi de la cultura popular
Moderat per Núria Torreblanca i amb la participació de Carlos Zanón, Laura Fernández i Jordi Garrigós.
Comentari sobre les referències culturals que van apareixent a “El día del Watusi”i les  connexions amb Casavella mateix i la naturalitat amb què s’integren en la seva escriptura.

17.20 h –  Elevación, elegancia y entusiasmo. II
Banda sonora de l’homenatge per DJ Ragna

17.30 h – Concert de Morfi Grei & Raúl Pulido (La Banda Trapera del Río), amb la
participació d’Eduardo Margaretto.
Presentació dels temes del disc nou “La Noche del Watusi” dedicat a Francisco Casavella, amb poemes d’Eduardo Margaretto i temes de La Banda Trapera del Río.

18.15 h –  Elevación, elegancia y entusiasmo. III
Banda sonora de l’homenatge per DJ Ragna

18.25 h – Recital a càrrec de David Caño
El poeta ret homenatge a Casavella, un dels seus referents principals, i sobretot a la novel·la d’ell
que té tatuada al cos.

18.40 h – Monòlegs musicats d'”El día del Watusi”
Sota la direcció d’Iván Morales, actor, director, guionista i artífex del muntatge ’“El día del
Watusi” de Francisco Casavella, estrenada a la darrera edició del Festival del Grec.
“El gran lío”, per Bruna Cusí (actriu) i Àlex Monner (guitarrista)
“La francesa”, per David Climent (actor) i Raynald Colom (trompetista)

19.30 h – Concert final
Concert de rumba de gasolinera en clau punk amb Los Perlas i música de garatge i psicodèlia de Biscuit amb un cameo especial de Martí Sales cantant el seu himne “Watusi 65”, d’Els Surfing Sirles