BARCELONA 1992, Trenta anys després

El Castell de Montjuïc presenta l’exposició «BARCELONA 1992, Trenta anys després» amb motiu del trentè aniversari dels Jocs Olímpics de Barcelona, un esdeveniment clau per a la transformació de la muntanya de Montjuïc i del conjunt de la ciutat, que la va situar en el mapa internacional.

La mostra, comissariada per Sergi Picazo, ocupa les sales 18 i 19 del Castell i proposa un recorregut històric des dels inicis de la dècada dels vuitanta en què es va gestar la candidatura fins a la celebració dels Jocs Olímpics i Paralímpics, i un espai de reflexió amb l’objectiu de fer una lectura de l’herència olímpica transcorreguts 30 anys, a partir de la mirada de les generacions posteriors.

L’organització dels Jocs es va plantejar com a palanca de transformació de la ciutat i de la muntanya de Montjuïc que n’havia de ser l’epicentre. Barcelona, que iniciava els primers passos en democràcia, tenia grans mancances urbanístiques i d’equipaments i, fins aleshores, tot i ser una històrica ciutat portuària del mediterrani, vivia d’esquena al mar. A partir del 1986, quan es va designar Barcelona com a seu per acollir els Jocs, es van iniciar les actuacions per modificar l’aspecte urbanístic de la ciutat, així com per a la construcció i modernització d’equipaments esportius i intervencions rellevants en l’àmbit de la mobilitat, les comunicacions i el sistema de sanejament, produint-se una important transformació de la ciutat.

L’exposició, planteja una estructura que convida el visitant a recórrer les tres dècades que han passat des que Barcelona va esdevenir una ciutat olímpica, així com els anys previs a la celebració dels Jocs, i deixa un espai per a la reflexió sobre l’esdeveniment històric amb una mirada actual.

Enguany, el 25 de juliol, Barcelona celebra els 30 anys de la inauguració dels Jocs Olímpics, un acte que va tenir lloc a l’Estadi Olímpic de Montjuïc, amb una cerimònia televisada seguida per 3.500 milions de persones i que va marcar el futur de la ciutat.