BCN 1965-1975. Una mirada des de la intel·ligència artificial

El Castell de Montjuïc presenta l’exposició «BCN, 1965-1975. Una mirada des de la intel·ligència artificial», que rememora el Montjuïc i la Barcelona de fa aproximadament cinquanta anys. Amb la muntanya de Montjuïc com a eix conductor, proposa una visita a la Barcelona del tardofranquisme a través d’imatges d’arxiu.

La mostra recupera una època en la qual el Castell de Montjuïc acollia un museu militar i el pati d’armes una estàtua eqüestre del dictador Franco, un període en què a la Muntanya s’hi celebraven curses de Fórmula 1, s’hi inaugurava un parc d’atraccions i s’aprovava el projecte de construcció de la Fundació Miró.

En aquest mateix període, els últims habitants de les barraques van ser reallotjats en polígons d’habitatge a la perifèria de la ciutat. El moviment obrer participava en actes de mobilització popular en defensa dels drets i llibertats dels treballadors, mentre la policia franquista atacava amb brutalitat contra els manifestants de la fàbrica Seat, en una manifestació pacífica a l’octubre del 1971.

La mostra, comissariada per Estampa, proposa un recorregut històric, d’una història encara molt recent, a través d’una aproximació tecnològica a la documentació gràfica. Les fotografies s’han classificat mitjançant un sistema d’exploració d’imatges basat en la intel·ligència artificial, proporcionant una visió singular del Montjuïc i de la Barcelona de fa mig segle.

CRÈDITS

Organitza

Castell de Montjuïc – Direcció de Memòria, Història i Patrimoni – Institut de Cultura de Barcelona

Comissariat

Estampa

Coordinació

Eurecat – Centre Tecnològic de Catalunya  / ALS

Disseny gràfic, museografia i producció

Intervento

Produccions audiovisuals

Estampa

Instal·lació tècnica

Tecnoradio

Assessorament lingüístic i traduccions

Eulàlia Salvat

Transword

Agraïments

Família de Carles Barba

Família de Joan Capdevila

Família de Llorenç Soler

Filmoteca de Catalunya

Filmoteca Española

Helena Lumbreras - Lisa Sisters Produccions

Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya

Martí Rom

Arxius

Arxiu Fotogràfic de Barcelona

Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya