FORESTIER A MONTJUÏC El jardí com a obra d’art

El Castell de Montjuïc presenta la primera exposició monogràfica sobre la figura de Jean-Claude Nicolas Forestier, un dels millors paisatgistes internacionals de la seva època. Coincidint amb el centenari de l’inici del projecte de l’artista a Montjuïc, aquesta mostra recorda la seva aportació a la ciutat de Barcelona on la seva obra és present en diversos punts de la ciutat.

Francesc Cambó, comissari de la Junta Organitzadora de l’Exposició Internacional de 1929, va encarregar a Jean-Claude Nicolas Forestier l’enjardinament i l’acondiciament de gran part de la muntanya de Montjuïc

En el marc d’aquest ambiciós projecte de la muntanya, el paisatgista va dissenyar:

  • El Parc de Laribal
    • Els Jardins de la Font del Gat
    • El Roserar de la Colla de l’Arròs
  • Els Jardins de Miramar
  • El Roserar Amargós (Jardins del Teatre Grec):

Forestier concebia els jardins com a espais d’harmonia, obres d’art, on es combinen colors, formes i efectes sonors que conviden al repòs i a la contemplació.  L’enginyer francès introdueix de nou la pèrgola, que havia quedat en desús, i utilitza l’aigua com a element sonor i estètic.

La introducció de nombroses espècies vegetals a Catalunya arriba també de la mà de Forestier. Espècies com la tipuana, el Fraxinus pennsylvanica o l’Echium candicans van ampliar el catàleg de plantes ornamentals utilitzades fins al moment. 

 

CRÈDITS

Organització

Institut de Cultura, Ajuntament de Barcelona

Conceptualització, disseny, producció i muntatge

MagmaCultura

Assessorament científic

Teresa Garceran

Correcció i traduccions

TextosBCN

Producció externa

Essa Punt, Sabaté Photo Barcelona, DigiPrint Center i Gràfiques Condal

Amb la col·laboració de

Ecologia Urbana. Ajuntament de Barcelona

Institut Botànic de Barcelona

Jardí Botànic de Barcelona

Biblioteca-Arxiu Fernando Rubió i Tudurí

Fundació Privada Nicolau Maria Rubió i Tudurí

Arxius

Arxiu Fotogràfic de Barcelona (AFB), Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona (AHCB), Arxiu de l’Institut Botànic de Barcelona (CSIC), Arxiu Municipal Contemporani de Barcelona (AMCB), Arxiu de Revistes Catalanes Antigues (ARCA) i Fundació Privada Nicolau Maria Rubió i Tudurí (NMART)

© de les imatges

Jaume Benabarre, Manel Bonet, Suzanne Davit, Felipe Gabaldon, Teresa Garceran, JCN Forestier (Jardines. Cuadernos de dibuixos y planos. Editorial Stylos, 1985) i SantiMB.

 

Agraïments

Andreu Carrascal Simon, Joaquim Maria Casamor, Teresa Garceran, Núria Masnou, Josep Maria Montserrat, Maria Carme Piulachs, Carles Puche, Margarita Rubió i Alfonso Susanna.