Gestos fora de lloc

A partir del 22 de gener, el Castell de Montjuïc acollirà l'exposició "Gestos fora de lloc" en una coproducció amb La Escocesa, una destacada fàbrica de creació, centre públic de residències artístiques i espai de producció d'art contemporani.

L’exposició és un moviment de translació entre espais, una temptativa de traslladar certs processos i dinàmiques que operen i conformen La Escocesa fins al Castell de Montjuïc. Un acoblament parcial de gestos i accions que també ens parla de la incomoditat d'aquest desplaçament.

La utopia de la convivència en un espai de creació es converteix en un projecte polític quan es tensen certes inèrcies que oscil·len entre l'individu i el col·lectiu, el públic i el privat, allò que és meu i allò que és teu, el caos i l'ordre, el que està dins i el que està fora. No obstant això, en el moment d'explicar la trama que sosté la vida en comunitat, sovint ens trobem que els discursos s'han desgastat i les paraules han exhaurit el seu significat. És llavors quan es desvetllen les subtileses dels gestos cap a un desplaçament que els converteix en radicals.

A l’exposició es podran veure les obres “Zona en construcció: zona en destrucció”, de Juan Antonio Cerezuela, que ens explica la resistència del Poblenou contra l’avenç de la gentrificació i l’especulació immobiliària;  la proposta “Tòtem”, del col·lectiu Radial Radiant, on es recull la història d’un artefacte misteriós que sempre ha estat molt present a l’imaginari col·lectiu i l’esperit de la Escocesa; l’obra “La cinquena pota de la taula”, on Sonia Villar i Natalia Castañeda ens conviden a reflexionar sobre el pas del temps, connectant amb el programa Mesa, una escenografia creada amb elements de La Escocesa per explorar el ritual del menjar compartit com un mitjà artístic; la proposta "Una ploma, runes i quelcom més ", de Michael Lawton, on es traslladaran 53 quadres a les casernes del castell, narrant moments poètics a través de l'abstracció i finalment, “Com una gelosia”, de Rosa Lendínez, una instal·lació escultòrica, creada a partir de peces de fusta que simbolitzen persones, moments i fites clau, amb la col·laboració de Juan Antonio Cerezuela, artista expert en la matèria.

Els noms que conformen aquesta exposició comparteixen un mateix espai, una quotidianitat travessada per múltiples afectes, afinitats i desitjos. Però també tenen la voluntat de construir un projecte associatiu que és més que la suma de les parts, amb una estructura horitzontal i amb xarxes de suport. En aquest context, les pràctiques, i no tant els discursos, són creadores de món.

S’obriran les portes de l’exposició, que es podrà veure al Castell fins al 24 de març, el pròxim 22 de gener a les 12 hores.

Crèdits

L'exposició GESTOS FORA DE LLOC és una coproducció entre La Escocesa i el Castell de Montjuïc.

ARTISTES: Rosa Lendínez, Radial Radiant, Michael Lawton, Juan Antonio Cerezuela, Natalia Castañeda i Sonia Villar.

COMISSARIAT I PRODUCCIÓ: Clara Piazuelo i Alba Colomo / La Escocesa.

DISSENY GRÀFIC: Helga Júarez.