La Revolució pedagògica de Ferrer i Guàrdia

L’exposició “La Revolució pedagògica de Ferrer i Guàrdia” mostra els objectius, els principis, la repercussió i l’ abast de la gran obra de Ferrer i Guàrdia: l’Escola Moderna, el model pedagògic de la qual va significar una autèntica revolució pedagògica en un context social convuls i amb un sistema educatiu precari.

L’Escola Moderna es basava en els principis d’un ensenyament racional, científic i humanitari, amb caràcter universal i laic, que tenia com a objectius construir una ciutat de persones lliures, impulsar la igualtat d’homes i dones, defugir els prejudicis i evitar l’existència d’opressors i oprimits.

Francesc Ferrer i Guàrdia (1859-1909), amic personal de Decroly, és l'introductor de l'Escola Nova a Catalunya, situant-se a l’avantguarda dels moviments de renovació pedagògica. Aquest esperit d'excel·lència educativa el veiem reflectit, a banda de Ferrer i Guàrdia, en pedagogs com Pau Vila i Dinarès (1881 - 1980), Rosa Sensat (1873-1961), Joan Bardina (1877-1950), Alexandre Galí (1886-1969) i Anna Rubiés (1881-1963), entre d’altres.

Ferrer i Guàrdia tingué una carrera professional ben curta com a pedagog i docent, però el seu model pedagògic, compromès amb un ideal d'emancipació dels éssers humans, s’implementà per tota la península i arribà a diversos països d’arreu del món: Portugal, Itàlia, Bèlgica, Suïssa, Ucraïna, els Estats Units, Mèxic, l’Uruguai, l’Argentina i el Brasil.

El projecte educatiu innovador de Ferrer i Guàrdia, junt amb el seu perfil ideològic anarquista, republicà, maçó i lliurepensador, li van costar la vida, essent executat al Castell de Montjuïc a principis del segle XX.

Per primera vegada, els objectes personals de Ferrer i Guàrdia veuen la llum en una exposició a Barcelona: llibretes manuscrites amb anotacions i poemes, pensaments escrits des de la presó i, fins i tot, la seva agenda de contactes.

L’exposició La Revolució Pedagògica de Ferrer i Guàrdia compta amb la col·laboració especial de la Fundació Ferrer i Guàrdia.

 

CRÈDITS

Organització i producció

Castell de Montjuïc – Direcció de Memòria i Història – Institut de Cultura de Barcelona

Comissariat

Pere Solà i Gussinyer

Documentació, producció i muntatge

MagmaCultura

Disseny gràfic i museogràfic

Guille Mendia i Jaume Benabarre

Correcció i traduccions

textosBCN

© de les imatges

Arxiu Fundació Francesc Ferrer i Guàrdia, Arxiu Fotogràfic de Barcelona i Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya

Amb la col·laboració de

Fundació Ferrer i Guàrdia

Reserva
No cal reservar