Qui som

Qui som

El Centre Cultural Albareda és un equipament municipal del Poble-sec, situat al costat del Parc de les Tres Xemeneies i el Paral·lel.

L’activitat del centre està especialitzada en la música i hi trobareu una programació de concerts, xerrades, cinema, arts escèniques, exposicions i activitats i espectacles familiars diversa i de qualitat. També disposem d’una oferta variada de tallers i activitats culturals.

Donem suport a entitats i col·lectius del Poble-sec i a propostes i iniciatives ciutadanes a través de col·laboracions i de cessions d’espais, per tal de promoure la vida associativa i la creació artística.

Els bucs d’assaig ocupen la segona planta del centre. Són sales d’assaig insonoritzades, equipades per a grups de música o diàfanes per a tot tipus d’assajos. També oferim suport a la creació en música i arts escèniques.

L'edifici consta d’una sala d’exposicions, bucs d’assaig, sala d’informàtica, sala d’expressió, auditori amb vestuari, sala de reunions, sales polivalents, pati, espai de trobada i espais destinats a la cultura popular del barri.Quatre pistes per descobrir... el Centre Cultural Albareda


Una ermita desapareguda

L'ermita de Sant Bertran, que ja existia al segle XVI i que va desaparèixer durant les invasions napoleòniques del 1808, va donar nom a aquesta zona de Barcelona, coneguda com Les Hortes de Sant Bertran. Riques en aigua, les Hortes de Sant Bertran eren un destí ideal per a l’esbarjo: els barcelonins hi venien des del segle XVIII i fins a principis del XX a fer fontades i excursions.


L'arquitecte del cementiri de Montjuïc

Aquesta era, a principis del segle XIX, una de les principals zones agrícoles situades fora de muralles, on es produïa molta fruita per als barcelonins. Els Mata, els Cabanes o els Vila i Vilà eren alguns dels propietaris dels terrenys i han donat nom als carrers actuals del barri. Francesc Albareda i Gibert era un altre d’aquests propietaris. Ell va donar nom al carrer on som, tot i que després la via va acabar dedicada a un altre Albareda: Leandre Albareda i Petit, arquitecte del Cementiri Nou de Montjuïc.


De la venda de butà a Centre Cultural

Les Hortes de Sant Bertran es van començar a urbanitzar el 1880 i, a causa de la proximitat del port, es van convertir en una zona industrial. Allà, s’hi van instal·lar empreses com ara la Compañía Anónima de Tranvías de Barcelona, popularment coneguda com La Anónima. El 1896, en uns terrenys del carrer de Carrera, a tocar de l’actual centre cívic, La Anónima va crear fins i tot la seva pròpia central productora d’electricitat. Els terrenys del Centre Cívic van estar ocupats durant molt de temps per una empresa que venia butà per als taxis.

Música i cultura popular

Les associacions del barri feia temps que reclamaven un equipament cultural. Finalment, l'1 de desembre del 2012, es va inaugurar el Centre Cultural Albareda, en un edifici de nova planta de 1.870 metres quadrats i cinc pisos, segons un projecte de Mas Arquitectes. Actualment és un centre associat a les cases de cultura popular i tradicional i està especialitzat en música. 


 

Centre Cultural Albareda

Carrer Albareda, 22-24 
08004 Barcelona
Telèfon: 934 433 719

ccalbareda@ccalbareda.cat

Compartir