EL FILL AL FRONT
Cicle Francesc Boix, fotògraf del Poble-sec

03/10/2019 > 30/10/2019
Preu: Entrada gratuïta

Exposició - El fill al front
Del 3 al 30 d'octubre de 2019
Inauguració: dijous 3 d'octubre, a les 19.30 h

Una selecció de retrats de soldats republicans als fronts d’Aragó i del Segre fets per Francesc Boix durant la Guerra civil espanyola l’any 1938. El fotògraf es va incorporar voluntàriament a la 30a Divisió de l’Exèrcit Popular de la República a l’edat de 17 anys. La mostra va acompanyada de textos i poemes d’Agustí Bartra i Montserrat Roig.

Després de la Guerra Civil, Francesc Boix (Barcelona, 1920 – París, 1951) s’exilià a França on va ser internat als camps de refugiats de Vernet d’Ariège i Septfonds. Després s’incorporà a la 28a Companyia de Treballadors Estrangers amb altres excombatents republicans. Al poc temps va ser capturat per l’exèrcit alemany i el gener de 1941 ingressava al camp de concentració de Mauthausen. Boix va treballar al servei d’identificació fotogràfica del camp i, juntament amb altres presos, va amagar fotografies fetes per les “SS”. Aquestes imatges van ser presentades com a prova durant el seu testimoni als judicis de Núremberg i Dachau el 1946 per condemnar a diversos caps nazis.

Les fotografies de la Guerra civil de Boix van ser recuperades per la Comissió de la Dignitat i Fotoconnexió l’any 2013 i, posteriorment, digitalitzades i documentades fins que van ser entregades a l’Arxiu Nacional de Catalunya el setembre de 2016.

L’exposició El fill al front ha estat produïda i cedida per l'Institut d'Estudis Ilerdencs i organitzada per Fotoconnexió.

 

 Activitats complementàries a l’exposició:

Projecció - El fotógrafo de Mathausen
Dissabte 5 d'octubre, a les 19 h

Projecció de la pel·lícula. Amb la presentació de la directora, Mar Targarona, directora, i Alfred Pèrez-Fargas i Roger Danés, guionistes de la pel·lícula.

Sinopsi: Amb l'ajuda d'un grup de presoners espanyols que lideren l'organització clandestina del camp de concentració de Mauthausen, Francesc Boix, un pres que treballa en el laboratori fotogràfic del camp, arrisca la seva vida en planejar l'evasió d'uns negatius que demostraran al món les atrocitats comeses pels nazis en l'infern del camp de concentració austríac. Milers de fotografies que mostren des de dins tota la crueltat d'un sistema. Les fotografies que Boix i els seus companys aconsegueixen salvar serviran per a condemnar a alts càrrecs nazis durant el judici de Nuremberg de 1946, on Boix participa com a testimoniatge clau.

Directora: Mar Targarona. Intèrprets: Mario Casas, Alain Hernández, Richard van Weyden, Stefan Weinert, Macarena Gómez, Eduard Buch, Rubén Yuste.
Any: 2018. Durada: 110’. No recomanada per a menors de 16 anys.

 


Visita guiada a l’exposició 

Dimecres 9 d’octubre, a les 18.30 h

A càrrec de Ricardo Marco, fotògraf de Fotoconnexió.
No cal inscripció prèvia.


Taula rodona per a la memòria 

Dimarts 22 d’octubre, a les 19 h

Taula rodona amb familiars i amics de combatents republicans i persones retratades per Francesc Boix. Amb la participació d'Òscar Pau, net de Bonaventura Pau, capità de la 30a Divisió de l’Exèrcit Popular de la República, i de Montserrat Sureda, la seva esposa. Maribel Quinto, neboda de Maria Fabregat, membre de l’Aliança Nacional de la Dona Jove. Jordi Font, director del Memorial Democràtic i familiar de Pasqual Señer, major d’infanteria de la 30a Divisió de l’Exèrcit Popular de la República. Xavier Parellada, familiar de Jaume Girabau, comissari polític de la 30a Divisió de l’Exèrcit Popular de la República. August Andreu, veí i amic de Francesc Boix, el fotògraf de la 30a Divisió de l’Exèrcit Popular de la República.Activitats dins el cicle Francesc Boix, fotògraf del Poble-sec, amb motiu dels 150 anys del barri del Poble-sec.

Organitza: Fotoconnexió, Biblioteca Poble-sec Francesc Boix i Centre Cultural Albareda

Web dels 150 anys del Poble-sec

150 anys Poble-sec

On: Centre Cultural Albareda
Adreça: C/ Albareda 22- 24

Telèfon: 934 433 719
Email: ccalbareda@ccalbareda.cat

Compartir