MÚSICA POBLE-SEC
Història i escenaris musicals del barri

El Poble-sec és un barri molt musical, ho ha sigut en el passat i ho continua sent en el present. En aquest apartat de la web, sempre obert i en construcció, anirem aportant contingut per conèixer aquesta història musical, així com els espais i entitats que segueixen fent que el barri soni.

 

MÚSICA I MÚSICS DEL POBLE-SEC

Viatge visual i sonor per la música i músics del Poble-sec, organitzat per l'associació cultural La Bibliomusicineteca amb la col·laboració de Radioactius i CC Albareda.

L'acte va tenir lloc el 3 de desembre de 2019 al CC Albareda amb motiu dels 150 anys del barri del Poble-sec.

Un recorregut dels anys 40 fins ara, on es ressegueixen els i les músics més destacats nascuts al Poble-sec, però també la música que ressona al barri i les seves cançons. Un acte on també fem un homenatge a la ràdio per recordar la nostra història quotidiana. Un plató de ràdio (Radioactius), un plató de televisió (BiblioMusiCineteca), cantants i músics en directe, periodistes i escriptors entrevistats i un seguit de filmacions on no hi falten Serrat, Sisa, Manuel Ausensi, Mayte Martín, Los Mustang, Los Salvajes, Decibelios, La Salseta del Poble-sec i molts més.

Entrevista a Catalunya Música:

Totes les músiques en un barri:

Un estudi de radio, un programa de ràdio en directe (inestimable col·laboració de Radioactius, la radio del Poble-sec) i una gran pantalla que ens permetia combinar-ho amb la il.lusió d'un plató de televisió. D'aquesta columna vertebral, es va concebre un viatge sonor i visual a través del temps i dels músics i la música del Poble-sec.

La música contemplada en el seu ventall més ampli. Des de la música clàssica i l'òpera fins al rap, el hip-hop, la rumba catalana i els ritmes tendències més actuals. Des del bolero i el flamenc als cantautors, passant per la música de las grans orquestres i els grups pioners del rock i el pop. Des del cuplé, la copla i la sarsuela dels teatres de varietats i revista fins els grans musicals del Paral·lel. Des de les corals als grups de percussió i sense oblidar la música tradicional festiva (qui pot concebre uns Gegants o uns Castellers sense grallers o uns Dimonis sense tabalers?). I també pensant en tots aquests grups musicals afeccionats que li donen riquesa al barri, des del magnífic projecte-realitat Do d'acords d'introducció al món musical pensat per als nens i nenes, fins al personal estil del grup vocal SoundDreamers, integrat per veïns i veïnes de la tercera edat.

El Poble-sec, un barri petit en comparació d'altres, sempre ha estat molt actiu en tots els camps i musicalment ha aportat grans artistes en tots els gèneres, beneficiant-se de tenir l'Avinguda més teatral i cinematogràfica de la ciutat. Alhora volíem fer un repàs històric de com hem anat evolucionant com a societat i com a barri. Comencem quan la ràdio era el principal mitjà de comunicació i entreteniment (anys 40 i 50 i principis dels 60). L'arribada la televisió que va canviar tants hàbits quotidians (anys 60). El trencament d'una nova generació i els canvis polítics i ideològics (anys 60 i 70). La fi de la dictadura i l'arribada de la democràcia (anys 80-90) i els anys 2000 amb l'arribada de nous veïns d'arreu del món.

Si bé en cap moment es va pensar més enllà d'un directe, creiem que pel seu valor documental era interessant fer l'esforç d'editar-ho i complementar-ho. Comencem, doncs, pels inicis i el nostre homenatge al món de la ràdio, un temps magníficament descrit per l'escriptora i poetessa Júlia Costa. En els pròxims capítols, sempre de la mà de la música i els músics poble-sequins, anirem viatjant pel temps i la història fins l'època actual.

Primera entrega: dies de ràdio (amb Júlia Costa)

 

SALA LAUT  

laut

Adreça: Carrer de Vila i Vilà, 61
Lloc web: laut.es
Xarxes: facebook, twitter, instagram, youtube, soundcloud

LAUT és una sala de concerts de petit-mitjà format pensada i ideada per obrir-se al teixit de promotors musicals de diversos estils que estan buscant un espai íntim i equipat amb un sistema de so i de llums d'última generació. LAUT és també sinònim de música electrònica d'avantguarda ja que organitza DJ set tots els caps de setmana en horari nocturn, amb una programació molt acurada i pensada per als amants de la música electrònica.

 

 

Un estudi de radio, un programa de ràdio en directe (inestimable col.laboració de Radio-actius, la radio del Poble-sec) i una gran pantalla que ens permetia combinar-ho amb l´il.lusió d´un plató de televisió. De´aquesta columna vertebral, es va concebre un viatge sonor i visual a traves del temps i dels músics i la música del Poble-sec. La música contemplada en el seu ventall més ampli. Des de la música clàssica i l´òpera fins el rap, el hip-hop, la rumba catalana i els ritmes tendències més actuals des del bolero i el flamenc als cantautors, passant per la música de las grans orquestres i els grups pioners del rock i el pop. des del cuplé, la copla i la sarsuela dels teatres de varietats i revista fins els grans musicals del Paral.lel des de les corals als grups de percussió i sense oblidar la música tradicional festiva (qui pot concebre uns Gegants o uns Castellers sense grallers o uns Dimonis sense tabalers?). i també pensant en tots aquests grups musicals afeccionats que li donen riquesa al barri, des del magnífic projecte-realitat Do d´acords d´introducció al món musical pensat per als nens i nenes (l´inici de l´exitosa experiència va ser al Poble-sec), fins el personal estil del grup vocal SoundDreamers, integrat per veïns de la tercera edat. El Poble-sec, un barri petit en comparació d´altres, sempre ha estat molt actiu en tots els camps i musicalment ha aportat grans artistes en tots els gèneres, beneficiant-se de tenir l´Avinguda més teatral i cinematogràfica de la ciutat. Alhora volíem fer un repàs històric de com hem anat evolucionant com a societat i com a barri. Comencem quan la radio era el principal medi de comunicació i entreteniment (anys 40 i 50 i principis dels 60). L´arribada la televisió que va canviar tants hàbits quotidians (anys 60). El trencament d´una nova generació i els canvis polítics i ideològics (anys 60 i 70). La fi de la dictadura i l´arribada de la democràcia (anys 80-90) i els anys 2000 amb l´arribada de nous veïns d´arreu del món. Si be en cap moment es va pensar més enllà d´un directe. Creiem que pel seu valor documental era interessant fer l´esforç d´editar-ho i complementar-ho. Comencem doncs pels inicis i el nostre homenatge al món de la radio, un temps magníficament descrit per l´escriptora i poetessa Júlia Costa. En els pròxims capítols, sempre de la ma de la música i els músics poblesequíns, anirem viatjant pel temps i la historia fins l´època actual.

Compartir