ÀFRICA ÉS EL RITME DEL MÓN: WORLD FESTIVALS OF BLACK ARTS (NOU)

Dimecres
De 19.30 a 21 h

21/04/2021 > 02/06/2021
Preu: 38,37 €

En la 5a edició del curs Àfrica és el ritme del món descobrirem Els Festivals Mundials de les Arts Negres, autèntic referent de la música moderna panafricana. Concretament, desvetllarem els músics i cantants que a Dakar (1966 i 2010) i a Lagos (1977), van participar en aquestes trobades de pensadors i artistes cèlebres. Músics com Bella Bellow, Sun Ra, Miriam Makeba, Tomani Diabaté o Angélique Kidjo, integrants del panafricanisme musical, hi van ser. Els esoltarem i repassarem les seves trajectòries contextualitzades.

Sarah Ardite (Barcelona, 1972) és cronista i selectora musical, investiga sobre filosofia de tot allò que sona. És l’editora del projecte sobre música i pensament crític www.musicas-sospechosas.net

Inscriu-te clicant aquí

Contingut del taller:

1. Els inicis del Panafricanisme amb la música com a context.

2. Dakar´66, Premier Festival Mondial des Arts Nègres. 
Va comptar amb assistents com Duke Ellington, Josephine Baker, Aimé Césaire, Bella Bellow i Amiri Baraka.

3. Festival Cultural Panafricà d´Alger 1969.
 
Al festival de la meca dels revolucionaris i del radical thinking de les esquerres en un món dividit per la guerra freda, es van poder escoltar durant dotze dies Miriam Makeba, Manu Dibango, Nina Simone o Archie Shepp.

4. Zaire 1974.
 
El que va passar Kinshasa va més enllà del combat Rumble in the Jungle entre Muhhamad Ali i George Foreman, i de la propaganda pro Mobutu Sese Seko que ho impregnava tot. Hi van actuar els més grans de la rumba congolesa, Celia Cruz amb la Fania, BB King i James Brown.

5. Festac 77 a Lagos i Kaduna (Nigèria).
 
Hi van assistir 30.000 persones de cinquanta països durant un mes d´activitats culturals i intel·lectuals entre les quals va destacar el debat de postcolonialisme versus neocolonialisme. S’hi va veure la Bembeya Jazz National, Sun Ra, Steve Wonder, Les Ballets Africains o Sory Kandia Kouyaté.

6. Dakar 2010.
 
A la capital senegalesa va actuar Youssou N´Dour, les Mahotella Queens, Angélique Kidjo i Toumani Diabaté.

7. Festivals actuals del continent africà.
 La victòria de les contrarevolucions neoliberals post Maig 68, també ha tingut conseqüències en la música que escoltem, i en el format dels festivals que han proliferat als darrers anys. Viatjarem a alguns dels festivals del continent, tals com el Nyege Nyege (Uganda), Festival au Desert (Mali), o M´saho (Moçambic).

Activitat complementària: La factoria de DJ 
Festa de celebració dels 5 anys del curs Àfrica és el ritme del món, el dijous 10 de juny de 18 a 21 h. Sessió de DJ amb punxada de Sarah Ardite (Músicas Sospechosas) i participants a les diverses edicions del curs. Entrada gratuïta amb reserva prèvia.

La nostra prioritat és fer els tallers de manera presencial. Si la situació sanitària no ho permet, els adaptarem perquè es puguin portar a terme en format virtual i enregistrarem les sessions per compartir-les amb l'alumnat que les necessiti. El canvi de format no permetrà cancel·lar la inscripció.

Playlists relacionades:

 

Sarah Ardite (Barcelona, 1972) és cronista i selectora musical, investiga sobre filosofia de tot allò que sona. És l’editora del projecte sobre música i pensament crític www.musicas-sospechosas.net

Professor/a: Sarah Ardite

On: Centre Cultural Albareda
Adreça: C/ Albareda 22-24

Inici d'inscripció: 15/03/2021

Web: http://ajuntament.barcelona.cat/ccivics/albareda
Telèfon: 934 433 719
Email: ccalbareda@ccalbareda.cat

Compartir