FORMES DE TRENCAR EL SILENCI: UNA APROXIMACIÓ FILOSÒFICA AL LLENGUATGE DE LA RESISTÈNCIA (VIRTUAL) (NOU)

Dijous
De 19 a 20.30 h

06/05/2021 > 10/06/2021
Preu: 27.96 €

Formes de trencar el silenci:
una aproximació filosòfica al llenguatge de la resistència

Deia la poeta i assagista Adrienne Rich que la clau de tota forma de dominació està en el llenguatge: “governaran mentre siguin capaços de convèncer-nos que el nostre dolor està disposat en un ordre determinat”. Però, com podem qüestionar aquest ordre? Com ens podem sublevar contra l’estructura del llenguatge? Tot sovint s’ha utilitzat l’expressió “trencar el silenci”, però què significa? Com i quan es pot trencar el silenci? I encara més important: quina classe de silenci?

L’objectiu d’aquest curs serà abordar la relació entre paraula, silenci i resistència des d’una perspectiva filosòfica. Veurem com aquesta voluntat de trencar el silenci -o d’habitar noves formes de silenci- ha sigut tractada per diferents autores: des de teòriques del feminisme com Kate Millett o Audre Lorde fins a filòsofes com María Zambrano i Simone Weil, que recuperen la visió del silenci pròpia de la tradició mística, passant per autores contemporànies como Sara Ahmed, que considera aquest prendre la paraula com una forma de politizar el malestar.

1. El silenci no et protegirà: Audre Lorde i Adrienne Rich
2. Parlar sense paraules: María Zambrano, Simone Weil i Edith Stein
3. El que no pot dir-se en públic: Kate Millett
4. El comentari aixafaguitarres: Sara Ahmed
5. La veritat de la violència: el cas Valerie Solanas
6. Prendre la paraula: apunts sobre la literatura del jo

Curs virtual de 6 sessions amb Berta Gómez Santo-Tomás i Eudald Espluga. Les sessions seran enregistrades i es compartiran amb l'alumnat que les demani. Tenen una durada limitada per ser visualitzades.

Berta Gómez Santo-Tomas:
Periodista especialitzada en feminismes, cultura i perspectiva social. Publica els reportatges, entrevistes i textos d’opinió a mitjans com eldiario.es, Pikara Magazine, S Moda i El Salto. És també redactora a VICE Espanya, cocreadora i coeditora de la Fronde mag. Amb la UPF realitza treballs d’investigació sobre l’ecofeminisme.
Eudald Espluga Casademont:
Llicenciat en Filosofia i Màster en comunicació i estudis culturals per la Universitat de Girona, actualment treballa com a periodista cultural. Ha col·laborat en mitjans com La Fronde, El Salt, PlayGround, Vice, RAC1, Ràdio Primavera Sound o Núvol. És autor dels assajos Les passions ponderades (Capità Swing), Mediterròniament i La catalanitat emocional (Biblioteca del Núvol), escrit al costat de Damià Bardera. També ha participat en el llibre col·lectiu Humanitats en acció, coordinat per Marina Garcés (Raig Verd).

Inscriu-te clicant aquí

Professor/a: Berta Gomez Santo Tomás i Eudald Espluga

On: Centre Cultural Albareda
Adreça: C/ Albareda 22-24

Inici d'inscripció: 15/03/2021

Web: http://ajuntament.barcelona.cat/ccivics/albareda
Telèfon: 934 433 719
Email: ccalbareda@ccalbareda.cat

Compartir