Barcelona Districte Cultural: El silenci dels telers
Maria Casellas - Teatre

De 19 a 20.15h

08/10/2021
Preu: Gratuït

El soroll dels telers era part del seu paisatge sonor, com la remor del riu o el trinar dels ocells. La seva cançó va acompanyar l’esdevenir de la història anys i anys, generacions i generacions... Fins que van callar... Però abans que el soroll es tornés silenci, el seu catacric-catacrac-catacroc va servir com a banda sonora de moltes vides, les de totes les famílies que vivien en una de les moltes colònies tèxtils que van florir a Catalunya al costat d’un riu des de finals del XIX i fins a la dècada dels 80 del segle passat.

I si els telers no callaven era gràcies a les mans àgils i els braços enfortits de moltes dones que es deixaven allà les hores i la vida. Dues d’aquestes dones, la Pilar i la Carme, ens acompanyaran en un viatge a través de les històries de la història, les que estan fetes de coses que encara que semblin petites són enormes per a qui les viu. Amb la Pilar i la Carme descobrirem com era la vida en aquestes colònies, on l’amo no només donava feina sinó que també proporcionava casa i posava a disposició dels seus empleats botigues on trobar els aliments per al cos i catequesis on trobar aliments per a l’ànima. Les colònies eren petits universos paral•lels a on les revoltes obreres i la reclamació dels drets dels treballadors van trigar molt més a arribar que a les fàbriques de les ciutats.

El silenci dels telers arriba al teatre de la mà de l’actriu Maria Casellas. Filla i neta de treballadores del teler d’una colònia tèxtil del Berguedà, va ser qui va posar tota la maquinària escènica en marxa per, inspirant-se en el llibre de testimonis escrit per l’Assumpta Montellà i amb dramatúrgia de l’Anna Maria Ricart, convertir la vida de dones com la seva mare i a seva àvia en una obra de teatre, que ha dirigit Ferran Utzet i que ella mateixa protagonitza juntament amb Andrea Portella.
Si la feina d’Anna Maria Ricart ja ha arribat altres vegades als escenaris del Barcelona Districte Cultural (signava també la dramatúrgia de Barbes de balena), Ferran Utzet és un debutant en els nostres escenaris encara que és un dels referents de la escena teatral contemporània i com a prova els seus últims títols: Esperant Godot, de Samuel Beckett; Sopa de Pollastre amb ordi, d’Arnold Wesker (premi Butaca al millor muntatge de l’any 2018); i Dansa d’agost, de Brian Friel (premi Butaca al millor muntatge de l’any 2016).


PROCEDIMENT DE RESERVA I RECOLLIDA D'ENTRADES - MESURES DE PROTECCIÓ

Aquest espectacle es farà amb aforament reduït i respectant el protocol de seguretat Covid-19. Les entrades seran numerades i caldrà fer la reserva prèviament, a partir del 27 de setembre a través de:

Es podran reservar un màxim de 2 entrades per persona.

Altres mesures de protecció a l'espai seran:

  • Les assistents a l'espectacle caldrà que vinguin amb mascareta.
  • A l'espai hi haurà diversos punts amb gel hidroalcohòlic.
  • Una vegada assegudes al seient, no es podrà canviar de localitat.

Fan circ d'autor, conscients que sota aquesta etiqueta poden fusionar un munt de tècniques diferents: des de la dansa fins a l'acrobàcia, des de la música fins al teatre o al gest. Són els Mumusic i són dos, Clara Poch i Marçal Calvet, que treballen junts des de 2008 i que es van donar a conèixer gràcies a l'espectacle Merci Bien, que va guanyar un dels guardons que concedeix la revista especialitzada Zirkolika i que també va ser premiat a la Mostra d'Igualada.

Ja a Merci Bien era possible trobar el tacte delicat, íntim, proper i càlid que destil·len tots els seus muntatges i que es manté a Amigoo en el qual, potser, evolucionen a la recerca d'un públic més adult, encara que sense renunciar a mantenir l'atenció dels infants. En canvi, estava específicament dedicat pensat per a un públic familiar Petits prínceps, el seu espectacle anterior, amb el qual van encetar una nova línia que van batejar com a Minimumusic.

Compartir